Summertime… meer hydrateren?

Geplaatst op

Summertime…..meer hydrateren?

Zomer, herfst, winter, lente, hittegolf, vrieskou, of gewoon een dag, voor mij is het iedere dag weer opletten op de in en output van mijn ileo stoma en het zoeken van een balans.

Toen ik net mijn ileo stoma had, hield ik mijn vocht inname en output elke dag nauwkeurig bij, bang om uit te drogen. Ik kwam al snel tot de conclusie dat dit niet te doen was, en besloot ik meer te gaan letten op de signalen van mijn lichaam. Best weer een zoektocht, maar naarmate ik de signalen beter leerde kennen en interpreteren, werd het een onderdeel van mijn dagelijkse routine.

Zo kwam ik erachter dat ik bij erge dorst niet een grote hoeveelheid moet drinken, maar juist kleine hoeveelheden moet drinken met een droog biscuitje erbij. Doe ik dit niet dan weet ik dat ik een high output kan krijgen met als gevolg vaak een lekkage.

Gebeurt mij dat nu niet meer? Nou, echt wel! Ik neem jullie even mee naar vorige week…..

Ik was een dagje op bezoek bij mijn moeder in Zwolle.
Na het avond eten ging ik weer terug naar Veghel, pakweg anderhalf uur rijden. Ik ben 3 kwartier onderweg..en ja hoor, mijn stoma zakje loopt in een mum van tijd vol. Natuurlijk geen parkeerplaats met toilet op dat moment in zicht. Wat kunnen kilometers dan lang zijn…

Eindelijk een parkeerplaats in zicht. Stress. Ga ik naar het toilet lopen met het risico dat alles in mijn broekspijp loopt of ga ik verschonen naast de auto. Ik kies voor het laatste; verschonen naast de auto. Maar ook dat was geen succes. Alles zo goed mogelijk schoongepoetst, nieuwe zak erop, en snel naar huis.

Ik kijk dan wel terug naar de dag, waar is het fout gegaan, en vaak kom ik dan toch wel tot de conclusie dat mijn voedingspatroon die dag anders is, net iets te veel gedronken zonder een biscuitje, of iets gegeten wat mijn darm heeft geprikkeld. Er zijn veel externe factoren die meespelen hoe mijn dunne darm zich gedraagt, stress, het chronisch ziek zijn, medicijnen, zweten, vermoeidheid , bewegen, het eet/drink patroon.

Vaak houd mijn stoma mij een spiegel voor van hoe ik in mijn vel zit, en hoe ik het beste mijn eet/drink patroon kan bijstellen, of immodium moet innemen. Om mijn zouten op peil te houden neem ik iedere dag een kop bouillon of een soepje. Ook heb ik altijd isotone sportdrank in huis, om ook eventuele tekorten aan te kunnen vullen.

Ik zorg ervoor dat als ik de deur uitga dat ik altijd voldoende water, immodium en stoma materiaal bij me heb als een soort van basis uitrusting. Zo grijp ik nooit mis op iets. Ik heb mijn eet/drink patroon nu redelijk op orde, dus voor mij maakt het niet zoveel uit welk seizoen het is.

Richtlijnen en adviezen over drinken en eten zijn prettig, maar blijf vooral vertrouwen op de signalen die je lichaam je geeft. Ik pas me aan op de momenten dat mijn lichaam de signalen afgeeft.

Ik wens iedereen fijne warme en zonnige zomermaanden en tot de volgende blog.

Sanne

Een dagje weg met een stoma kan gewoon

Geplaatst op

Het hebben van een stoma weerhoudt mij er niet van om leuke dingen te doen. Integendeel zelfs. Ik ben veel minder afhankelijk van de aanwezigheid van een toilet en ook pijn heb ik amper meer.

Echt op vakantie is gaan is niet iets wat wij als gezin doen, maar dat heeft niks met het hebben van een stoma te maken. Ik ben voordat we kinderen hadden met mijn man wel eens op vakantie geweest en dat was prima bevallen.

Tips voor een vakantie als stomadrager

Hieronder zal ik enkele tips delen vanuit mijn ervaring als stomadrager.

  • Neem voldoende materiaal mee, beter te veel dan te weinig. Als algemene regel zou je aan kunnen houden dat je twee keer zoveel materiaal mee neemt als dat je normaal gesproken zou gebruiken. Zorg dat je het verdeelt tussen je handbagage en ruimbagage. Mocht je koffer kwijt raken dan heb je in ieder geval je stomamateriaal nog.
  • Denk ook na over extra materiaal wat handig kan zijn op vakantie, zoals bijvoorbeeld halve maantjes zodat je plak wat beter blijft zitten en extra schoonmaakdoekjes. Over het algemeen ging mijn huidplak vaster zitten door warmte en zwemmen.
  • Vraag van te voren een stomapaspoort aan zodat je dit kunt tonen bij de douane als je gefouilleerd wordt. Dit kun je aanvragen bij je leverancier of bij je stomaverpleegkundige. Je zou ook zelf een formuliertje kunnen maken waarop in verschillende talen staat aangegeven dat je stomadrager bent en graag in een aparte ruimte gefouilleerd wil worden.

(Het is mij een keer overkomen dat ze inderdaad wilde voelen wat ik nu precies onder mijn kleding droeg. Mij maakt het niet zoveel uit dat andere mensen dit zouden zien, maar ik wilde andere mensen in de rij niet in verlegenheid brengen en dan is fouilleren in een aparte ruimte wel prettig).

  • Denk ook aan voorzorgsmaatregelen op vakantie. Neem bijvoorbeeld ORS mee voor als je aan de diarree raakt. Dit voorkomt uitdroging.
  • Daarnaast zou je ook nog kunnen overwegen om een matje mee te nemen wat je in bed kan leggen als je bang bent voor lekkages. Er bestaan wegwerpmatjes (disposable) maar je kunt ook wasbare matrasbeschermers kopen.
  • Bij de meeste vlieguigmaatschappijen kun je volgens mij aangeven dat je medische bagage meeneemt. Vaak mag je dan een extra (handbagage) koffer meenemen voor in dit geval je stomamateriaal. Niet iedere maatschappij doet dit.

Een dagje weg als stomadrager

Zoals ik eerder al schreef gaan wij eigenlijk nooit op vakantie. Wel gaan we vaak dagjes weg. Omdat wij redelijk dichtbij de Efteling wonen hebben we daar een abonnement op en gaan we dus regelmatig een avond of middag naar de Efteling. Naast dat ik stomadrager ben, ben ik ook afhankelijk van een rolstoel buitenshuis. De Efteling is een vrij toegankelijk uitje voor ons als gezin. Naast normale dagjes weg ga ik heel graag met mijn man naar concerten toe. Mentaal leef ik erg op van Live muziek en dat is echt iets waar ik niet zonder kan!

Tips voor een dagje weg als stomadrager

Een dagje weg heeft natuurlijk minder voorbereiding nodig dan een hele vakantie. Toch zijn er wel wat dingen waar ik altijd rekening mee houd:

  • Zorg voor een tasje met reserve spullen. Ik heb standaard een toilettas mee waarin een paar nieuwe zakjes zitten, doekjes, removerspray en vuilniszakjes. Deze gaat vaak mee als ik wat langer weg ben en anders ligt dit standaard in de auto.

Je zou kunnen overwegen om een setje reservekleding mee te nemen voor het geval je toch een lekkage hebt. Je kan je dan omkleden zonder meteen je dagje weg af te moeten breken.

  • Ik gebruik zelf dan een high-output zak. De keuze hierin is alleen erg beperkt en ik gebruik tegenwoordig de urinezakken van Eakin als high-output zak. Ik vind deze erg prettig omdat deze een “tuutje” hebben aan de onderkant. Mijn output is altijd erg vloeibaar en ik vind het een prettig idee dat ik onderweg zelfs in een lege fles mijn zakje zou kunnen legen.
  • Ik neem daarom ook altijd een lege fles mee in de auto. Op die manier heb ik nooit meer stress als mijn zakje te vol zit en ik niet kan legen.
  • Ik houd vaak een beetje rekening met wat ik eet op zo’n dagje weg. Ik weet inmiddels precies van welk eten mijn stoma (nog) harder gaat lopen, ik probeer dat te vermijden.

Tijdens concerten vindt er vaak een tassencontrole plaats bij binnenkomst. Ik geef hierbij altijd aan dat ik stomamateriaal bij heb zodat ze mijn tas niet open en bloot leegmaken op de toonbank. Dit levert nooit problemen op en er wordt altijd discreet mee om gegaan.

Geniet van het leven!

Als laatste wil ik je nog meegeven om vooral te genieten! Mijn darmen reageren erg op stress dus dat probeer ik te vermijden! Mocht je onzeker zijn neem dan contact op met de organisatie of het bedrijf waar je naar toe gaat en wees niet bang om bijvoorbeeld gebruik te maken van een invalide toilet! Bereid je goed voor, dan is een dagje weg als stomadrager ook heel goed te doen! Enjoy!

Maike

Yvonne’s blog

Geplaatst op

De 2 stoma’s brachten de kwaliteit van leven weer terug

Mijn ouders die allebei rond de jaren’30 geboren waren werden pas eind jaren’50 en begin jaren ’60 voor het eerst ouders. Zwanger worden is uiteraard niet iets wat vanzelfsprekend is. De medische wetenschap heeft een grote ontwikkeling ondergaan om een bevruchting bij de vrouw mede tot stand te kunnen brengen. In de begin jaren’50 tot ongeveer halverwege de jaren’70 werden sommige vrouwen geadviseerd na een miskraam om het hormoonmedicijn DES (diethylstilbestrol) te slikken. Bij mijn ouders was gezinsuitbreiding een grote wens dus na een miskraam heeft ook mijn moeder dit medicijn geslikt. De voorlichting zal vast summier geweest zijn over het gebruik van dit hormoonmedicijn toen der tijd. Tegenwoordig krijgen we complete boekwerken mee of kunnen we alles opzoeken op social media. Dolgelukkig waren mijn ouders dat zij begin jaren’60 na een voldragen zwangerschap een gezond ogende dochter kregen.

Vanaf mijn peuter-/kleuter periode waren de eerste signalen al aanwezig dat er problemen waren met mijn ontlasting en urineproductie. Ik werd niet echt zindelijk en had al vaak obstipatie problemen en urineverlies. De huisarts, consultatiebureau en kinderarts kwamen er niet uit wat de oorzaak was en deden het af onder de noemer: aandacht. Na mij werd er nog een broertje geboren en hij was eerder zindelijk dan dat ik was. In mijn puberperiode kwam de menstruatie en ontwikkeling van de borsten vrij laat opgang. Rond mijn 14e levensjaar werd ik pas voor het eerst met menstruatie doorbraak geconfronteerd. Uiteraard schaamde ik mij hier wel voor maar het had ook zo zijn voordelen in mijn ogen. Ik kon namelijk gewoon doorgaan met sporten het hele jaar door zonder dat ik geconfronteerd werd met klachten die eventueel tijdens zo’n periode konden ontstaan. Het resultaat was dat ik al vrij snel mee kon draaien in de topploegen van een vereniging of club. Het zo genaamde vechtersmentaliteit is daar waarschijnlijk dan ook ontstaan. Pijnklachten of signalen deden niet zoveel meer met mij en negeerde ze vrij vaak. Want sporten was een groot goed in mijn leven geworden. Voetbal, judo, tennis, zwemmen maar ook een muziekinstrument bespelen was mijn passie en dat kan ik gerust zeggen met aardig resultaat.

Ik ontwikkelde mij als een jonge vrouw maar de problemen op ’t gebied van obstipatie en urineklachten bleven wel gewoon doorgaan. Ik heb ong. 123 (kleine- en grote) medische ingrepen ondergaan in mijn leven. De meeste waren in de buik om eventueel van de klachten af te komen maar telkens weer zonder succesvol resultaat. Totdat ik zelf zwanger raakte van mijn 1e kindje. De zwangerschap verliep allesbehalve vlekkeloos en in de 24e week van de zwangerschap eindigde dit in een miskraam. De gynaecoloog toen der tijd kon de oorzaak niet echt aangeven en stuurde ons (mij) door naar een gespecialiseerde arts. Oorzaak bleef uit en het advies werd om ICSI te gaan doen omdat men in eerste instantie dacht dat de oorzaak eventueel ook bij mijn man kon liggen. De zwangerschappen bleven maar uit. Rond mijn 39e werd ik spontaan zwanger. We wisten dat we een zoon zouden krijgen en dat ik onder medisch toezicht zou blijven voor eventueel de bevalling. Na een ziekenhuis-opnameduur van bijna 24 weken kwam in de 33e week van de zwangerschap onze zoon gezond en wel ter wereld.

Na controle kwamen ze erachter dat er bij onze zoon ontwikkelingsproblemen waren met name bij de penis. Daar begon toen de nog meer gespecialiseerde onderzoeken naar alle problemen bij mij. Ik bleek een baarmoeder te hebben van ongeveer 7cm i.p.v. de gebruikelijke 9á10 cm, mijn baarmoederwand was dikker en de urine wegen waren kronkeliger waardoor er steeds urine achterbleef met alle gevolgen van dien dat ik vrij vaak infecties had en incontinent bleef. Uiteindelijk werd er in 2005 besloten om een Mitrofanoff stoma aan te leggen en de blaas te vergroten naar 10 cm. Helaas na de operatie bleek ik naadlekkages te hebben en werd de stoma incl. de blaas volledig verwijderd en kwam daar de Brickerstoma voor terug. Dit was wel een emotionele periode voor mij. Voorzichtig werd er met mij over de gevolgen van het gebruik van de hormoonmedicijn gesproken. Ik kon en wilde hier niks mee doen. Ik heb hele liefdevolle ouders gehad dus wat kon ik met zo’n boodschap.

Hier begon voor de artsen en mij uiteraard steeds meer dingen op het gebied van mijn gezondheid op z’n plaats te vallen. In 2018 werd ik plots geconfronteerd met een totale darmafsluiting en toen is er met spoed een permanente colostoma aangelegd. Sindsdien ben ik draagster van 2 blijvende stoma’s. Uiteraard heb ik deskundige hulp en begeleiding van een psycholoog gehad al die jaren. Want nee dit gaat je uiteraard niet in de koude kleren zitten en ik stuitte ook vaak op onbegrip van de buitenwereld. Want hé, ze konden immers niks zien aan mij. Dat heeft mij gestimuleerd om het leven te omarmen en te knokken voor bewijs dat ik echt wel iets GOEDS kon of kan. Ik mag zeggen dat er best wel succesvolle resultaten zowel op het gebied van sport, creativiteit en muziek zijn behaald door mij. Ik mag mij meervoudig Nederlands kampioen aangepast badminton noemen.

Tevens kwam ik erachter dat ik  best wel iets met verfkwast en acryl kon en mocht ik met 1 van mijn schilderijen poseren tijdens een tentoonstelling van kanker in beeld in het Cobra Museum in Amstelveen.

Ik ben een heerlijk druk bezet persoon. Ik help mee tijdens de steekdagen voor Bloemencorso Bollenstreek en ben tevens 2 dagen figurant op 1 van de vele wagens tijdens de optocht. Daarnaast ben ik jarenlang ambassadeur geweest bij Stichting Cliniclowns Nederland. Ook ben ik een aantal jaren commissie voorzitter geweest voor jeugdfestival Haarlemmermeer en ben nog steeds actief als voorzitter voor Stichting Mars der Muzikanten Haarlem. Uiteraard ben ik echtgenote van Ton, wij hebben een eigen adviesbureau en wij hebben een samengesteld gezin inclusief klein- en achterkleinkinderen. Mijn leven is alles inclusief medisch en af en toe RUST.

Yvonne

Maike’s blog

Geplaatst op

Tot twee keer toe heeft een stoma mijn leven gered

Met de billen bloot, letterlijk

In 2009 kreeg ik voor het eerst flinke buikklachten. Klachten die steeds verder toenamen en toen ik bloed bij mijn ontlasting ontdekte besloot ik toch maar een afspraak te maken bij de huisarts.

De huisarts stuurde me voor verder onderzoek door naar de spoedeisende hulp. Ik was negentien en was praktisch nooit ziek geweest voor die tijd. Het ziekenhuis was niet een plek waar ik voor mezelf kwam en ik vond het dus allemaal behoorlijk spannend. Op de spoedeisende hulp werden verschillende onderzoeken uitgevoerd. Ik weet nog goed dat de arts die mij die dag hielp een vrij jonge arts was en best een leuke jongen om te zien. Je kan je wel voorstellen dat ik dus wel door de grond kon zakken toen hij aangaf dat hij even wilde voelen of het geen aambeien waren… Nou ja, in ieder geval viel toen al vrij snel het vermoeden dat het wel eens de ziekte van Crohn kon zijn. Die diagnose werd later bevestigd door een scopie. Je weet wel, zo’n onderzoek met een slang met camera die van achteren ingebracht wordt. Ik leerde toen al vrij snel dat ik als negentienjarige moest gaan wennen aan het “met de billen bloot gaan”. Want dit zou zeker niet de laatste keer geweest zijn.

Een operatie was onvermijdelijk

Over de periode net na de diagnose zou ik een boek kunnen schrijven. Er is toen in een paar maanden ontzettend veel gebeurd. Meerdere medicijnen die niet aansloegen, bijwerkingen die het eigenlijk alleen maar verergerden en onderzoeken, zoveel dat je ze niet meer op twee handen kon tellen.

Na de zoveelste opname in het ziekenhuis werd voorzichtig genoemd dat een operatie misschien toch de beste oplossing zou zijn. Doodeng leek me dat. Ze wilde eerst nog één ding proberen en als dat niet zou werken, zouden we toch voor een operatie gaan. Ook de laatste optie mocht niet baten en een operatie was onvermijdelijk. Van maart tot augustus lag ik vaak in het ziekenhuis en ik was echt op. De operatie leek me verschrikkelijk, maar doorgaan zoals het toen ging kon ook echt niet meer.

Een stoma klonk als het slechtste wat me kon overkomen

De avond voor de operatie kwam de chirurg met mij praten om nog wat door te nemen. Ze zouden een kijkoperatie uitvoeren waardoor ik kleine littekens zou hebben als ik wakker werd en de stomaverpleegkundige kwam langs om de beste plek te bepalen als er toch een stoma werd aangelegd. Maar die kans was heel klein, verzekerde de chirurg mij toen. Gelukkig, dacht ik nog. Een stoma als negentienjarige vrijgezel leek me echt het ergste wat me kon overkomen!

Een stoma was het beste wat me was overkomen

Toen ik wakker werd uit de operatie had ik al vrij snel in de gaten dat ik toch een stoma had gekregen. Maar er werd me ook meteen verteld dat die stoma mijn leven had gered. Het was ook niet gelukt om mij via een kijkoperatie te opereren. Ik was veel zieker dan ze verwacht hadden. Blijkbaar had ik een enorme hoeveelheid pus in mijn buikholte en als ze veel langer hadden gewacht was het anders afgelopen. Op dat moment ben ik mijn stoma gaan accepteren. Na zoveel ellende, zou leven met een tijdelijk stoma ook wel lukken.

De jaren die volgden waren heerlijk en zonder klachten. Na 14 maanden is mijn stoma opgeheven, ben ik getrouwd, heb ik twee prachtige dochters mogen krijgen en heb ik optimaal van het normale leven genoten.

Helaas kwam aan de goede periode een einde

Niet lang na de geboorte van mijn jongste dochter begon ik weer klachten te krijgen.
Het was moeilijk te onderzoeken wat de klachten veroorzaakten en hoe ze dat moesten oplossen. Na wederom de nodige medicijnen en een overstap van ziekenhuis bleek dat mijn darm af en toe dicht klapte. Precies op de plek van het litteken waar ze mijn darmen aan elkaar hebben gezet bij het opheffen van de stoma. In het begin klapte de darm dicht en na ongeveer 48 uur ging dit vanzelf weer open en stroomde alles weer door. Na een tijdje werd ik steeds zieker en bleef mijn darm dicht zitten. Ik kon niet meer eten, amper drinken en enkel spugen. Uiteindelijk is in het ziekenhuis besloten dat ik weer een operatie nodig zou hebben. Iets waar ik eigenlijk heel erg naar uit keek. Ik was inmiddels twee jaar ziek en dit was geen kwaliteit van leven. Omdat het midden in de Covid periode was, duurde het even voordat ik geopereerd kon worden. In de tussentijd moest ik zoveel mogelijk aansterken. Dit gebeurde onder andere met TPV voeding (voeding via je bloed) en heftige pijnstillers zodat ik zoveel mogelijk kon rusten. Het wachten op de operatie werd daardoor iets dragelijker.

Ik koos zelf voor een blijvend stoma

Tijdens het gesprek met de chirurg vroeg ik, of er een risico was dat ik weer met een stoma wakker zou worden. Die kans was aanwezig, zei ze. Met een stoma zouden we zelfs de kans verkleinen op nog een keer zo ziek worden. Samen besloten we een eindstandig ileostoma aan te leggen.

Mijn leven met mijn eerste stoma was achteraf een heel fijne periode. Omdat ik mijn stoma werkelijk overal kon legen (prullenbak, leeg flesje, put etc.). Ik hoefde me nooit meer druk te maken of er wel een toilet in de buurt was. Ook die poepschaamte op openbare toiletten was met een stoma spontaan verdwenen.

Mijn stoma heeft voor de tweede keer mijn leven gered

Na de operatie bleek ik wederom veel zieker dan ze verwacht hadden, en hebben ze redelijk veel darm weg moeten halen. Ook deze keer was het de vraag hoe lang dit nog goed gegaan zou zijn.

Ergens was ik bang dat ik nu niet blij zou zijn met mijn stoma. Dat ik het de afgelopen jaren misschien meer geromantiseerd had dan het daadwerkelijk was. Maar ik kan nu na ruim 2 jaar met deze stoma zeggen: ik heb er nog geen seconde spijt van gehad! Ik kan mijn leven weer leiden zoals ik dat wil. Ik heb geen buikpijn en kan (bijna) weer van al het eten genieten. Ik wil niet anders meer. Die vrijheid die ik er voor terug gekregen heb, kan ik niet meer missen.

Natuurlijk is het niet altijd fantastisch. Ook ik ervaar wel eens problemen. Mijn stoma loopt te hard als ik dat niet goed in de gaten houd en ik baal ook echt wel als ik een keer volledig onder de kak wakker word door lekkage. Ik heb een tijdje moeten zoeken naar geschikt materiaal, voordat ik bij Eakin terecht kwam. Maar ik weet inmiddels ook: de keuze is reuze en zoek totdat je het beste materiaal gevonden hebt dat bij jou past!

Ik ben dankbaar voor mijn leven met mijn stoma. Jammer dat er nog steeds een aardig taboe op ligt. Ik hoop met mijn blogs een beetje bij te kunnen dragen aan het verminderen van het taboe.

Maike

Dhr. Ron Labohm

Geplaatst op

Mijn naam is Ron. Ik ben 70 jaar en net gestopt met werken. Ik heb 46 jaar een eigen keukenzaak gehad en dit jaar mijn laatste keuken geplaatst. In januari ’19 werd er een urostoma aangelegd ten gevolge van blaaskanker. Na 3 maanden kon ik gelukkig weer aan het werk. Driekwart jaar heb ik last gehad van lekkages. 

Bij het ene merk ontstond er een rimpel in de huidplak waar de urine doorheen kwam. Het andere merk liet na een uur al helemaal los. Toen de stomaverpleegkundige als laatste redmiddel Eakin voorstelde ging het eindelijk goed. Ik gebruik de convex huidplak en die blijft bij mij goed zitten. Iedere ochtend douche ik en vervang ik het materiaal. De keren dat ik nu lekkage heb is het mijn eigen schuld. Dan had ik het zakje eerder moeten legen. 

Mijn tip aan andere stomadragers; blijf niet met problemen zitten. Ga ook niet zelf vanalles proberen maar vraag om hulp. Soms is het een zoektocht maar er is uiteindelijk een product dat bij je past.

Ik ben tegenwoordig druk met vrijwilligerswerk bij de Stomavereniging. Voor Zuid-West Nederland organiseer ik inloopuren in ziekenhuizen in overleg met de stomaverpleegkundigen. En ik verzorg samen met een collega met een colostoma trainingen aan mensen die net een stoma hebben gekregen, om ze meer vertrouwd te krijgen met de stoma. Het is een mooie invulling voor mijn vrije tijd. Daarnaast spendeer ik ook graag mijn tijd aan mijn 6 kleinkinderen. Af en toe oppassen, van school halen of naar het zwemmen brengen.

Je vindt mij ook vaak in de stad met mijn vrouw. Zij gaat shoppen en ik bekijk de winkels van binnen, de gevels en de mensen. Niets zo mooi als mensen kijken.
Mijn voorwaarde is dat we koffie drinken en rond een uur of 4 een borreltje!

Ik heb door mijn werk moeten leren op de juiste manier te tillen. Nu met mijn stoma is dat nóg belangrijker. Wanneer ik de kleinkinderen of zware voorwerpen til, haal ik het naar me toe en til het vanuit mijn armen. Als ik vanaf de grond zwaar moet tillen, zak ik door mijn knieën en adem ik uit op het moment dat ik til. Op deze manier span ik mijn buikspieren niet aan en kan ik mijzelf geen breuk tillen. En dat heb ik tot nu toe gelukkig weten te voorkomen. Door regelmatig bezoek aan de fysiotherapeut en me goed te laten informeren, ervaar ik nu met mijn stoma geen belemmeringen in mijn dagelijks leven.

Gerelateerde blog

Aanbevolen product

Verzorger zijn en niet vergeten ook voor uzelf te zorgen

Geplaatst op

De zorg voor een naaste met een stoma is dankbaar maar leidt ongetwijfeld ook tot enige stress. Het is essentieel dat u ook goed voor uzelf zorgt. Als u lichamelijk en mentaal fit bent, zal dat u beiden helpen.

Als u het gevoel hebt dat u moeite heeft om hiermee om te gaan, kunnen enkele van deze tips voor zelfzorg nuttig zijn:

  • Eet een uitgebalanceerd dieet en drink voldoende water.
  • Beweeg regelmatig door korte wandelingen te maken.
  • Probeer een goede nachtrust te krijgen door cafeïne te vermijden, schermtijd te beperken of een warm bad nemen voor het slapen gaan.
  • Probeer niet te veel in één dag te stoppen en plan ontspanning zoals lezen, uw favoriete tv-programma luister naar muziek.
  • Het is goed om te praten, dus bel vooral een vriend of familielid voor een praatje.
  • Wees niet bang om familie en vrienden om hulp te vragen.

Vergeet niet: u bent niet alleen als u zich zorgen maakt of u overweldigd voelt. Praten met de stomaverpleegkundige van uw naaste kan een nuttige eerste stap zijn voor praktische oplossingen. Of zoek contact met mensen in een soortgelijke situatie, sluit u aan bij een lotgenotengroep, of win online advies en tips in.

Om u zo veel mogelijk te ondersteunen, hebben ween brochure samengesteld die gericht is aan zorgverleners, voor vrienden en familie die voor stomadragers zorgen. Het is erop gericht om u te helpen inzicht te krijgen in wat er tijdens en na een stoma-operatie gebeurt en om u praktische tips te geven over hoe u uw dierbare kunt helpen. U kunt de brochure hier downloaden.

Als u zich zorgen maakt over de verzorgingsroutine van uw stoma, laat dit dan altijd aan uw stomaverpleegkundige weten. Anders staat ons zorgteam klaar om u te helpen.

Waar u op moet letten als u voor iemand met een stoma zorgt

Geplaatst op

Het kan soms een uitdaging zijn om voor iemand die een stoma heeft te zorgen. Er zijn een paar dingen waar u op moet letten om te zorgen dat u een goede stomaroutine aanhoudt voor de persoon waarvoor u zorgt. Hier volgen een aantal tips die u kunnen helpen met deze situatie om te gaan.

De huid rondom een stoma wordt peristomale huid genoemd en het is belangrijk om het droog en gezond te houden. Door een lekkend zakje komt output in contact met de huid, wat leidt tot pijnlijke huid, irritatie en huidbeschadiging.

Het verzorgen van de peristomale huid is waarschijnlijk het meest belangrijk:
  • Reinig en droog de huid rondom de stoma met warm water en droge doekjes bij elke materiaalwissel.
  • Breng stomamateriaal altijd aan op een droge huid, vrij van vettige crèmes.
  • Verwijder de huidplak voorzichtig van boven naar beneden. U kunt lijmrestverwijderaar gebruiken om het zakje voorzichtig te verwijderen.
  • Let goed op de huid rondom de stoma! Die moet er hetzelfde uitzien als de rest van de omliggende huid. Neem contact op met de stomaverpleegkundige als u iets afwijkends ziet of klachten hoort over jeuk of pijn.
  • Huidverzorging begint al met een gezond, uitgebalanceerd en voedzaam dieet vol belangrijke vitaminen en mineralen. Door voldoende te drinken kan ook voorkomen dat de huid.
Wat u moet doen om lekkages te vermijden:
  • Zorg dat de huidplak goed aansluit rondom de stoma! Niet te los maar ook niet te strak. Meet de stoma regelmatig. Vooral de eerste 3 maanden na de operatie; aangezien de stoma gedurende deze tijd zal veranderen. De stomaverpleegkundige zal u laten zien hoe u het zakje op de perfecte maat kunt knippen. Voorgestanste maten zijn verkrijgbaar en geschikt wanneer de stoma eenmaal een vaste maat heeft aangenomen.
  • Druk uw vinger rond de binnen- en buitenand van de huidplak om zeker te weten dat het goed bevestigd zit. Het kan ook helpen om uw handen een paar seconden op de huidplak te plaatsen.
  • Leeg het zakje regelmatig: een vol zakje kan aan de huidplak trekken en daardoor kan er output naar buiten sijpelen.

Om u zo veel mogelijk te ondersteunen, hebben ween brochure samengesteld die gericht is aan zorgverleners, voor vrienden en familie die voor stomadragers zorgen. Het is erop gericht om u te helpen inzicht te krijgen in wat er tijdens en na een stoma-operatie gebeurt en om u praktische tips te geven over hoe u uw dierbare kunt helpen. U kunt de brochure hier downloaden.

Als u zich zorgen maakt over de verzorgingsroutine van uw stoma, laat dit dan altijd aan uw stomaverpleegkundige weten. Anders staat ons zorgteam klaar om u te helpen.

Verzorging van stomadragers met een cognitieve beperking

Geplaatst op

Wanneer u voor iemand zorgt die naast een stoma ook een cognitieve beperking heeft, zult u een belangrijke rol spelen bij het onderhouden van de stomaroutine. Dit kan lastig lijken maar met de juiste begeleiding zal u een manier vinden die voor u beiden werkt.

Een goede voorbereiding is het halve werk! Was uw handen met warm water en zeep en zorg dat u alle materialen bij de hand heeft voordat u een stomazakje gaat vervangen. Als uw naaste kan helpen, laat dan handschoenen dragen voor het geval dat er contact komt met output.

Deze praktische tips zouden het verwisselen van een zakje veel eenvoudiger moeten maken:

  • Indien uw naaste in staat is om te helpen bij een materiaalwissel; geef dan korte en duidelijke instructies, die u verschillende keren herhaalt.
  • Het tonen van een simpel stappenplan of visuele handleiding kan helpen.
  • Leg voorafgaand aan elke stap uit wat u gaat doen.
  • Breng de routine samen tot stand en betrek uw naaste actief. Vraag bijvoorbeeld om materialen aan te geven of vast te houden.
  • Voer de stomazorgroutine telkens op dezelfde plek uit (indien mogelijk).
  • Indien uw naaste onrustig is tijdens de materiaalwissel, stimuleer dan om een andere taak uit te voeren. Zoals het kammen van hun haar, om hen af te leiden.
  • Probeer eens voor een spiegel te staan, zodat uw naaste kan zien wat u doet.
  • Stop bovenkleding in het ondergoed. Dit geldt als extra veiligheid en kan preventief werken tegen ongewenst losmaken van het zakje.
  • Als u ziet dat uw naaste het zakje aanraakt, kan dit betekenen dat het vol is en moet worden geleegd of verwisseld.
  • Als uw naaste ’s nachts wakker wordt, is de kans groot dat het stomazakje moet worden geleegd. Controleer altijd het zakje om ongelukjes te voorkomen.

Om u zo veel mogelijk te ondersteunen, hebben ween brochure samengesteld die gericht is aan zorgverleners, voor vrienden en familie die voor stomadragers zorgen. Het is erop gericht om u te helpen inzicht te krijgen in wat er tijdens en na een stoma-operatie gebeurt en om u praktische tips te geven over hoe u uw dierbare kunt helpen. U kunt de brochure hier downloaden.

Als u zich zorgen maakt over de verzorgingsroutine van uw stoma, laat dit dan altijd aan uw stomaverpleegkundige weten. Anders staat ons zorgteam klaar om u te helpen.

Sanne’s blog

Geplaatst op

Heel spannend, uitdagend en super leuk dat ik ambassadeur voor Eakin mag zijn.
Het stomamateriaal dat ik nu 7 jaar gebruik, is voor mij de oplossing om zo comfortabel mogelijk te leven met een stoma.

Zeven jaar geleden voelde het voorstellen als.. ”ik heb een stoma en ik ben Sanne”. Gelukkig kan ik me nu voorstellen als.. “Ik ben Sanne, en o ja…… ik heb ook nog een stoma.”
Ik ben 56 jaar en woon met mijn partner en mijn twee hondjes in Veghel, en ben moeder van twee zonen. Naast mijn stoma ben ik chronisch ziek…wat zeker invloed heeft op de stoma.

Gelukkig heb ik hobby’s; mandala tekenen, legpuzzels maken, wandelen, haken, tuinieren, zwemmen en reizen.

Wil je me nog beter leren kennen, kijk dan het filmpje dat ik samen met Eakin heb gemaakt over mijn leven als stomadrager.

De reden dat ik ileostoma heb, is onbehandelbare obstipatie. Na meer dan 20 jaar tobben, artsen bezoeken, liters laxeermiddelen, diëten, onderzoeken, buikpijn, overloop diarree werd ik door gestuurd naar het UMC Maastricht. Na gesprekken met de professor en de stoma verpleegkundige hebben we besloten om een ileo stoma te laten plaatsen. Wat een heftige en moeilijke beslissing was. Mijn obstipatie probleem was opgelost, maar: het leven met een stoma was veel complexer dan dat ik had verwacht. Er volgde maanden van lekkages, high output, kapotte huid, en een zoektocht naar comfortabel materiaal. Onzekerheid over geurtjes, wat vind mijn partner van de stoma, kleding, ondergoed en het legen van je zakje buitenshuis.

Na een lange zoektocht kwam ik uit bij de stomaproducten van Eakin. De convex huidplak in combinatie met de pastaring was voor mij de oplossing. Doordat ik weer vertrouwen kreeg in het stoma materiaal ging ik mijn leven weer opbouwen.
Het is echt niet zo, dat ik nu geen lekkages of kapotte huid of high output meer heb. Stress, ander eet/drink patroon, vakantie en andere ongemakken.. mijn dunne darm reageert daar heftig op. Het kost tijd om je stoma te accepteren, te verzorgen, maar na 7 jaar is het een onderdeel van mijn leven geworden.

Wat ik vooral de afgelopen jaren heb geleerd is om naar oplossingen te blijven zoeken totdat ik me daar comfortabel en veilig bij voel om van het leven te kunnen genieten.

In mijn volgende blog vertel ik jullie graag meer over mijn dagelijkse leven en strubbelingen met mijn stoma. Ik hoop door hierover open te zijn de taboes over de stoma wat te doorbreken.

Tot de volgende blog,
Sanne

Kerst met een stoma

Geplaatst op

De feestelijke Kerstperiode is weer aanstaande. Voor stomadragers betekent dit vaak extra aandacht en overwegingen om rekening mee te houden. Laten we ontdekken hoe u zorgeloos kunt genieten van de feestdagen met behoud van optimale stomaverzorging.

Stomamateriaal

Zorg voor een ruime voorraad van uw vertrouwde stomaproducten zodat u comfortabel en vol zelfvertrouwen van de feestdagen kunt genieten.

eakin® seals geven u extra vertrouwen dankzij de ongeëvenaarde vormbaarheid naar uw lichaam. Dans op uw favoriete muziek, doe mee aan een sneeuwbalgevecht of geniet van een gezellige avond bij de open haard. Deze pastaringen bieden u een veilige pasvorm zodat u kunt genieten van de gezelligheid.

Eten en drinken

Denk aan de mogelijke invloed van voedselproducten op uw stoma en maak weloverwogen keuzes om de gezondheid van uw darmen te ondersteunen. Hydratatie is extra belangrijk als u alcohol drinkt. Houd een flesje water bij de hand en zorg dat u voldoende (water) blijft drinken.

Sociale aangelegenheden

Vind de momenten om u te laden, oefen diepe ademhaling en geniet van het gezelschap van dierbaren. Als u ongemak ervaart of zorgen heeft over uw stoma, neem dan even een moment voor uzelf en doe er gelijk iets aan. Als u op bezoek gaat bij familie en vrienden is raadzaam om u voor te bereiden en te weten waar de badkamer is en je benodigdheden bij de hand te houden.

Reizen met Kerst

Bestel uw materialen tijdig. Denk aan uw stomapaspoort en een goede paklijst zodat u zeker bent dat u alles bij u heeft. Als u gaat skiën, is een steunbandage aan te raden voor extra bescherming van uw stoma.

Kerst is een tijd van vreugde, liefde en samenzijn. Met een goede voorbereiding, voldoende stomamateriaal en de juiste ondersteunende producten, kunt u optimaal genieten en blijvende herinneringen maken zonder in te boeten op uw comfort.
We wensen u een fantastische en zorgeloze Kerst toe!

Aanbevolen product

Blijf op de hoogte

Registreer u nu.