Kerst met een stoma

Geplaatst op

De feestelijke Kerstperiode is weer aanstaande. Voor stomadragers betekent dit vaak extra aandacht en overwegingen om rekening mee te houden. Laten we ontdekken hoe u zorgeloos kunt genieten van de feestdagen met behoud van optimale stomaverzorging.

Stomamateriaal

Zorg voor een ruime voorraad van uw vertrouwde stomaproducten zodat u comfortabel en vol zelfvertrouwen van de feestdagen kunt genieten.

eakin® seals geven u extra vertrouwen dankzij de ongeëvenaarde vormbaarheid naar uw lichaam. Dans op uw favoriete muziek, doe mee aan een sneeuwbalgevecht of geniet van een gezellige avond bij de open haard. Deze pastaringen bieden u een veilige pasvorm zodat u kunt genieten van de gezelligheid.

Eten en drinken

Denk aan de mogelijke invloed van voedselproducten op uw stoma en maak weloverwogen keuzes om de gezondheid van uw darmen te ondersteunen. Hydratatie is extra belangrijk als u alcohol drinkt. Houd een flesje water bij de hand en zorg dat u voldoende (water) blijft drinken.

Sociale aangelegenheden

Vind de momenten om u te laden, oefen diepe ademhaling en geniet van het gezelschap van dierbaren. Als u ongemak ervaart of zorgen heeft over uw stoma, neem dan even een moment voor uzelf en doe er gelijk iets aan. Als u op bezoek gaat bij familie en vrienden is raadzaam om u voor te bereiden en te weten waar de badkamer is en je benodigdheden bij de hand te houden.

Reizen met Kerst

Bestel uw materialen tijdig. Denk aan uw stomapaspoort en een goede paklijst zodat u zeker bent dat u alles bij u heeft. Als u gaat skiën, is een steunbandage aan te raden voor extra bescherming van uw stoma.

Kerst is een tijd van vreugde, liefde en samenzijn. Met een goede voorbereiding, voldoende stomamateriaal en de juiste ondersteunende producten, kunt u optimaal genieten en blijvende herinneringen maken zonder in te boeten op uw comfort.
We wensen u een fantastische en zorgeloze Kerst toe!

Aanbevolen product

Blijf op de hoogte

Registreer u nu.

Verstopping van uw stoma door overmatig eten tijdens de feestdagen

Geplaatst op

De feestdagen zijn een tijd van lekker eten. Hoewel de feestelijke maaltijden heerlijk zijn, moeten stomadragers rekening houden met mogelijke verstoppingen. Voor stomadragers kan de overdaad aan vullende, hartige voedselproducten uitdagingen met zich meebrengen.

Kerstdiners zijn vaak rijk aan vezels en kunnen bijdragen aan dikkere output en een hoger risico op verstoppingen. Hoewel vezels essentieel zijn voor de algemene gezondheid, is het voor stomadragers van cruciaal belang om gebalanceerd te eten om je stoma effectief te laten blijven werken.

We hebben een lijst met onze beste tips samengesteld om verstoppingen tijdens de feestdagen te voorkomen:

  • Kies voor gekookte en gepelde groenten en fruit. De schil draagt meestal bij aan stomaverstoppingen.
  • Wees bewust van de voedselproducten die bij u vaker tot verstoppingen leiden en matig inname. Natuurlijk is iedereen anders: alleen u kent uw stoma het beste.
  • Goed kauwen is een andere simpele maar effectieve manier om verstoppingen te voorkomen. Neem de tijd om uw voedsel goed te proeven. Dit kan helpen bij de spijsvertering en de kans op problemen in de stoma verminderen.
  • Blijf goed drinken gedurende alle feestelijkheden. Voldoende vochtinname kan helpen om de juiste consistentie van stoma-output te behouden, waardoor het risico op verstopping minder wordt.

Mocht u toch last krijgen van een stomaverstopping tijdens Kerst, dan volgen hier een paar suggesties over hoe u die verstopping kunt verhelpen:

  • Drink meer water om de verstopping weg te spoelen.
  • Neem een lekker warm bad om het ongemak te verminderen.
  • Probeer uw maagspieren te manipuleren om zo je darmen te helpen stimuleren.
  • Neem contact op met uw stomaverpleegkundige als de symptomen erger worden of langer dan 12 uur duren.

Bel uw huisarts als de pijn ernstig wordt of bij uitdroging. Neem geen laxeermiddelen of andere medicatie zonder eerst uw huisarts te hebben gesproken. Breng niets in uw stoma in, tenzij geadviseerd door zorgprofessionals.

Eet of drink niet als u moet braken of geen output heeft. Wacht niet te lang met het bellen van een huisarts, als u het gevoel heeft dat er iets niet klopt.

Door u bewust te zijn van dieetkeuzes en een goede stomaroutine aan te houden, kunt u van de feestdagen genieten met behoud van uw darmgezondheid.

Blijf op de hoogte

Registreer u nu.

”Ballooning” tijdens de feestdagen

Geplaatst op

Kerst nadert snel en daarmee breekt een periode van veel gezelligheid aan. Maar voor stomadragers kan het ook een periode zijn met een extra uitdaging, dat bekend staat als ”ballooning”. Dit is een ongemak wanneer gas zich ophoopt in het stomazakje. Gelukkig is hier eenvoudig mee om te gaan.

Ballooning treedt op, als er gasvorming ontstaat in het stomazakje, waardoor deze wordt opgeblazen. Dit is een veelvoorkomend probleem onder stomadragers. De heerlijke gerechten tijdens de feestdagen kunnen helaas ook bijdragen aan hogere gasproductie. Het goede nieuws is dat u iets kunt doen om ballooning te verminderen en met een gerust gevoel van de feestelijkheden te genieten.

Overweeg aanpassingen in uw dieet om ballooning te verminderen. Onderzoek welke voedselproducten leiden tot gasvorming, zoals frisdrank of groenten zoals kool of spruitjes. Hoewel het niet nodig is om deze geheel uit uw dieet te laten, kan een gematigde inname van deze producten helpen om de productie van gas te beheersen.

Ballooning kan ook worden voorkomen door regelmatig legen van uw zakje en optimale verzorging van uw stoma. Door een stabiele routine aan te houden, kunt u regelmatig gasvorming uit het zakje laten ontsnappen en ervoor zorgen dat uw stomazakje comfortabel en discreet blijft.

Met eakin dot® 2-delig kunt u op een discrete manier het stomazakje gedeeltelijk ontkoppelen om opgebouwde gassen vrij te laten en daarna het zakje weer terug te plaatsen met een simpele klik. Dit kan handig zijn tijdens de feestdagen. U vervangt alleen uw zakje en kunt de huidplaat laten zitten.

Laat de kans op ballooning uw feestvreugde niet bederven tijdens de feestdagen. Met bewuste dieetkeuzes en goede zelfzorg geniet u van de feestdagen.

Blijf op de hoogte

Registreer u nu.

Uw mentale welzijn na Kerst

Geplaatst op

De feestdagen kunnen zowel gezellig als veeleisend zijn.  Voor stomadragers is het essentieel om prioriteit te geven aan mentaal welzijn, vooral in de periode na Kerst. In januari kunt u een mix aan gevoelens ervaren. Uiteenlopend van het nagenieten van de feestelijke decembermaand tot eventuele vooruitzichten voor het komende jaar waar u zich wellicht zorgen over maakt.

Het is heel gebruikelijk dat u verschillende emoties ervaart na de feestdagen. Het nagenieten van de tijd met dierbaren of de vermoeidheid van alle sociale activiteiten. Neem tijd voor uzelf om deze gevoelens te erkennen en te verwerken.

Zorg dat u na Kerst ook tijd reserveert voor uzelf en activiteiten onderneemt die rust en ontspanning brengen. Lees een boek, geniet van een warm bad of probeer mindfulness; deze momenten zijn van vitaal belang voor mentaal welzijn. We hebben een lijstje van aanbevelingen gemaakt voor activiteiten die de januari-blues verminderen:

Plan nieuwe avonturen

    • Zoek naar korte uitjes of vakanties, verheug uzelf op toekomstplannen

Activiteiten buitenshuis

    • Doorbreek het binnenzitten met korte wandelingetjes buiten. Slechts 10-15 minuten aan frisse lucht kan uw stemming positief beinvloeden.

Realistische doelen

    • Voorkom onrealistische voornemens voor het nieuwe jaar en zet realistische doelstellingen.

Creatieve afleidingen

    • Onderneem creatieve activiteiten als afleiding bij depressieve gevoelens.
      Start met 5 minuten maar kijk of dit een afleiding voor u biedt.

Uitgebalanceerd dieet

    • Kies voor een uitgebalanceerd dieet. Matig suiker- en koolhydraatrijk voedsel en verminder uw inname van alcohol en caffeïne zodat u beter slaapt.

Daglicht

    • Zorg dat u voldoende daglicht krijgt; zelfs als u binnen blijft.
      Maak kleine wandelingetjes in de buitenlucht om u op te peppen.

Aanvaard de ”mindere dagen”

    • Accepteer de momenten dat u minder goed in uw vel zit. Erken de gevoelens maar blijf hier niet in hangen. Soms helpt het om iets gemakkelijks aan te trekken, een warm drankje te nemen of een paar afleveringen van uw favoriete tv-serie te kijken.

Producten

    • De ‘januari blues’ zijn herkenbaar voor iedereen. Zorg er voor dat u zich geen zorgen hoeft te maken over lekkages en gebruik een eakin® pastaring!
    • eakin® pastaringen zijn ongeëvenaard in absorptie1 en vormbaarheid2. Beschermen uw huid tegen output, vormen perfect naar uw lichaam en stomavorm en bieden u een veilige pasvorm en bescherming tegen lekkages.

Vergeet niet dat het voorrang geven van uw mentale gezondheid een continu proces is. Door gevoelens te erkennen en ermee om te gaan, zet u aanzienlijke stappen naar een positieve ervaring na de feestdagen.

1. McGroggan G, Haughey S and McDowell K (2018) An absorbent, enzyme-inhibiting seal reduces peristomal skin complications. Gastrointestinal Nursing 16:1 42-4
2. T.G. Eakin Laboratory Testing Summary report, ostomy seals 2023 (Data on file) EA-005683-ST

Aanbevolen product

Blijf op de hoogte

Registreer u nu.

Het belang van de juiste voedingskeuzes voor stomadragers tijdens Kerst

Geplaatst op

De winter is een magische tijd vol feestelijkheden , overheerlijke lekkernijen en stevige maaltijden. Maar voor stomadragers is het maken van de juiste dieetkeuzes van belang om comfortabel en zelfverzekerd van de feestdagen te kunnen genieten.

Ondanks uw colostoma, ileostoma of urostoma, kunt u alsnog genieten van uw favoriete feestgerechten. Belangrijk is te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet. Let tijdens het eten van zoetigheid op en matig inname van suikers en vetten, aangezien ze tot problemen met uw stoma kunnen leiden.

Goed kauwen is ook van essentieel belang, met name voor degenen met een ileostoma of verkorte darm, want dit helpt bij de opname van voedingsstoffen. Kies voor kleinere, frequentere maaltijden in plaats van één lange feestmaaltijd, om gasvorming en ongemak te voorkomen.

Het is net zo belangrijk om goed te blijven drinken, vooral tijdens de feestdagen! Uitdroging kan dikkere output tot gevolg hebben. Vergeet niet voldoende water te drinken terwijl u van de feestelijkheden geniet, om uw lichaam gehydrateerd te houden en uw stoma soepel te laten blijven werken.

Als uw output verandert, kunt u het gebruik van producten zoals eakin PerformTM of eakin Cohesive® seals overwegen. Te dunne output of teveel ruimte tussen uw huid en huidplak kunnen het risico op lekkage vergroten. Het is belangrijk om dit te voorkomen voor een zorgeloze Kerst.

Uw stoma mag u niet beperken tijdens de feestdagen.  Door rekening te houden met uw stoma en de juiste producten te kizen, kunt u genieten van een zorgeloze Kerst.

Blijf op de hoogte

Registreer u nu.

Mijn stoma, mijn manier: Uw stomavorm of -maat verandert

Geplaatst op

Het vinden van producten passend bij de Shape of You

Uw buik verandert gedurende de dag en zal het ene moment platter zijn dan het andere. Ook uw stoma verandert vrij regelmatig van vorm en maat.

Kort na uw operatie, zult u merken dat uw stoma gezwollen of iets groter is. Dat is echter volkomen normaal. In de eerste 6-8 weken na uw operatie, zult u ervaren dat uw stomavorm verandert en kleiner wordt naarmate de zwelling afneemt. Uiteindelijk zal uw stoma een normale vorm aannemen. Stoma’s kunnen in maat variëren van 15 mm tot wel 100 mm. Maar dit normaliseert meestal tot 30 – 40 mm afhankelijk van het type stoma. Urostoma’s zijn vaak het dunst en colo- of ileostoma’s wat dikker.

Wees niet verrast als uw stoma na de eerste paar weken op sommige dagen wat dikker aanvoelt, of meer uitsteekt dan anders. Het is eigenlijk vergelijkbaar met een buik die af en toe wat opgeblazen kan zijn. Dat een stoma van vorm en maat verandert, is volledig normaal! Dit heeft te maken met de ontlasting die er doorheen komt en wordt ook veroorzaakt door beweging. Ga eens staan en zitten en kijk hoe uw buik en stoma veranderen. Ook gewichtstoename of- verlies, zwangerschap, hernia’s of als uw stoma een prolaps heeft, kunnen er toe leiden dat de vorm van uw stoma verandert.

Het is belangrijk dat u producten vindt, die bij uw unieke ‘Shape of You’ passen!
Een te grote startopening van uw huidplaat stelt uw huid bloot aan output met risico op huidbeschadiging. Een te kleine opening daarentegen kan problemen geven voor een goede hechting en te strak rond uw stoma zitten.

Ons eerste advies: meet regelmatig uw stoma, zodat uw (knip)maat zo nauwkeurig mogelijk is. Het kan lastig zijn om een nauwkeurig of consistent sjabloon te maken als uw stoma vaak verandert .

In dat geval kunt u een pastaring gebruiken die flexibel is en aanpasbaar is aan uw specifieke vorm en situatie. Eventuele onnauwkeurigheden in de (knip)maat worden door de pastaring opgevuld die onder de huidplaat is aangebracht.

Uit klinische tests is bewezen dat eakin Cohesive® seals en eakin freeseal® het meest vormbaar zijn van alle geteste pastaringen. U kunt er dus op vertrouwen dat het zich ook aanpast aan uw eigen unieke ‘Shape of You’.

Wilt u een proefpakket ontvangen of meer informatie? Klik dan hier!

Maakt u zich zorgen over uw dagelijkse routine of uw stoma?
Neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige of de specialisten van eakin.

Mijn stoma, mijn manier: Omgaan met oneffenheden rond uw stoma

Geplaatst op

Het vinden van producten passend bij de Shape of You

Net als uw stoma is uw lichaam uniek. En eerlijk gezegd hebben niet veel mensen een platte buik! Het is dus belangrijk dat u een routine vindt die bij uw unieke lichaamsvorm en -contouren past.

De huid rond uw stoma kan oneffenheden hebben door huidplooien of littekens.  Sta bijvoorbeeld eens op, ga weer zitten en kijk hoe uw lichaamsvorm of huid rond uw stoma verandert tijdens activiteiten die u vaker dagelijks doet. Uw zakje moet heel wat doorstaan!

Wellicht heeft u onlangs veranderingen opgemerkt waardoor uw lichaamsvorm of huidsituatie is veranderd zoals:

  • u bent in gewicht aangekomen of afgevallen
  • uw lichaam verandert als gevolg van zwangerschap
  • u heeft een hernia of zwelling rond uw stoma
  • uw stoma bevindt zich vlakbij littekens of uw heup
  • uw stoma ligt op huidniveau en steekt nauwelijks uit

U kunt het dan lastiger vinden om een veilige pasvorm te vinden met uw stomamateriaal.

Pastaringen en pasta zijn een goede oplossing om een egaler huidoppervlak te creëren. Oneffenheden zijn volkomen normaal en uw zakje zou moeten meebewegen met uw huid. Het is echter belangrijk dat u een vlak oppervlak creëert. Dit ondersteunt de hechting en bevordert de plakkracht tijdens gebruik wat lekkages en huidproblemen helpt voorkomen.

Een kneedbare pastaring die zich naar uw lichaamscontouren vormt en plooitjes of littekens vult, zorgt voor een vlak huidoppervlak. Een pastaring kan tegen uw stoma worden geplaatst en in plooitjes worden aangebracht. U kunt eakin pastaringen zelfs uit elkaar trekken, een stukje oprollen en in een grotere plooi plaatsen.
Een andere optie om de huid en plooitjes rond uw stoma op te vullen, is pasta.
U kunt pasta aanbrengen met uw vingers of een wattenstaafje als u dat prettiger vindt.

We tonen u graag de testresultaten! Klik hier voor meer informatie over de meest kneedbare pastaringen.

Maakt u zich zorgen over uw dagelijkse routine of uw stoma?
Neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige of de specialisten van eakin.

Mijn stoma, mijn manier: Mijn stoma ligt op huidniveau

Geplaatst op

Het vinden van producten passend bij de Shape of You

Als uw stoma op -of zelfs onder- huidniveau ligt, kan het lastig zijn om een goede pasvorm te creëren. Deze stoma’s worden ook wel spoel- of teruggetrokken stoma’s genoemd. Ze komen steeds vaker voor, dus u bent niet de enige.

Het kan natuurlijk zijn dat uw stoma sinds uw operatie al op huidniveau lag. Als uw stomaligging is veranderd, is het raadzaam uw stomaverpleegkundige te informeren. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door veranderingen in gewicht, zwangerschap of een hernia die zich aan het ontwikkelen is. Het is belangrijk dat u uw stoma laat controleren als u een grote verandering opmerkt.

Het is belangrijk dat u met uw stomaverpleegkundige overlegt om ervoor te zorgen dat u het juiste materiaal gebruikt en lekkage voorkomt. Als u een vlakke huidplak gebruikt, kunt u in overleg een convex huidplak (met bolling) proberen. Een convex huidplak is ontworpen om lichte druk te geven zodat uw stoma iets meer uitsteekt en een betere pasvorm word gecreëerd tussen het product en uw huid.

Het kan voorkomen dat u lekkages ervaart, ondanks het gebruik van een convex huidplak. De toevoeging van een pastaring kan nodig zijn.

Bij een spoelstoma is het belangrijk om rekening te houden met de dikte van de pastaring zodat een veilige, unieke pasvorm kan worden bereikt.
De convex huidplak is bedoeld om een stoma meer naar buiten te laten steken in het zakje. Bij een convex huidplak biedt een dunne maar absorberende pastaring extra bescherming. De pastaring absorbeert eventuele output rond uw stoma en beschermt uw huid tegen lekkages en huidirritatie.

Klik hier om meer te weten te komen over eakin freeseal®, specifiek ontworpen voor gebruik met een convex huidplak.

Maakt u zich zorgen over uw dagelijkse routine of uw stoma?
Neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige of de specialisten van eakin.

Alles over Kerst met een stoma

Geplaatst op

De magische periode van Kerst is aangebroken. En voor stomadragers kan dat soms voor spanningen zorgen. Laten we ontdekken hoe u een zorgeloze Kerst kunt vieren en optimaal van de feestdagen kunt genieten.

Stomamateriaal

Zorg voor een ruime voorraad van uw vertrouwde stomamateriaal, zodat u tijdens de feestdagen kunt genieten van comfort en vertrouwen.

eakin® seals volgen de bewegingen van uw lichaam en geven extra vertrouwen om deel te nemen aan de festiviteiten. Of u nu danst op uw favoriete Kerstmuziek, meedoet aan een sneeuwballengevecht of gewoon geniet van een gezellige avond bij de openhaard. De eakin® pastaringen bieden een veilige pasvorm, zodat u zich kunt concentreren op de feestelijke sfeer.

Eten en drinken

Houd rekening met de mogelijke invloed van bepaalde voedingsmiddelen op uw stoma en maak weloverwogen keuzes voor uw spijsvertering. Hydratatie is ook erg belangrijk, vooral als u alcohol drinkt. Houd een fles water bij de hand om en zorg dat u goed gehydrateerd blijft.

Sociale evenementen

Zoek momenten om uzelf op te laden, oefen diepe ademhaling en geniet van het gezelschap van uw naasten en geliefden. Neem tijd voor u zelf(zorg) bij zorgen of ongemak met uw stoma. Houd uw stomamateriaal altijd bij de hand en zorg dat u weet waar het dichtstbijzijnde toilet is als u vrienden of familie bezoekt.

Reizen tijdens Kerst

Bestel uw stomamateriaal op tijd. Gaat u met het vliegtuig? Vergeet dan uw stomapaspoort en inpaklijst niet zodat u voldoende materiaal bij u heeft. Als u gaat skiën kunt u een steunbandage meenemen voor extra bescherming.

Kerstmis is een periode van vreugde, liefde en samenzijn. Door voorbereid te zijn en te vertrouwen op de juiste producten, kunt u genieten van de echte Kerstmagie en blijvende herinneringen creëren.
Een stoma mag u hierin niet beperken! Op een feestelijke en zorgeloze Kerst met uw stoma!

Aanbevolen product

Blijf op de hoogte

Registreer u nu.

Dag van de Verpleging – Marjon Gerbrands

Geplaatst op

Kun je ons een grappig feitje over jezelf vertellen?
Ik ben verpleegkundige maar heb nooit in een ziekenhuis gewerkt. Ik heb 26 jaar in een verpleeghuis gewerkt. Nadat mijn kinderen zijn geboren in ’89 en ’94 heb ik diverse opleidingen gevolgd om me verder als verpleegkundige te specialiseren. Vorig jaar heb ik (hoop ik 😊) mijn laatste opleiding tot Stomaverpleegkundige gevolgd. Op mijn leeftijd van 58 jaar zou dit mijn laatste opleiding moeten zijn maar ‘you’ll never know’….

 

Hoe raakte je geïnteresseerd in zorg?
Mijn moeder werkte vroeger in de thuiszorg en mijn beste vriendin vertelde me over haar opleiding tot verpleegkundige. Ik startte ooit in de ouderenzorg en ik ben verder gaan leren na de geboorte van mijn kinderen.

 

Hoe lang werk je al voor Eakin?
Ik werk sinds 1 mei 2016 voor Eakin. Dat is alweer 7 jaar!

 

Wat houd je rol precies in?
Ik startte bij Eakin als regio-manager en bezocht verpleegkundigen op de stoma-poli in ziekenhuizen. Sinds Corona ben ik nadrukkelijker patiënten gaan adviseren en ondersteunen die proefpakketten bij Eakin aanvragen. Dankzij een goede advisering kunnen we patiënten nog beter helpen. Daarom ben ik de opleiding tot Stomaverpleegkundige gaan volgen zodat ik stomadragers en verpleegkundigen kan helpen, adviseren en trainen in het gebruik van onze producten. Daarnaast geef ik bedside teaching in wondmanagement.

 

Wat vind je het leukste aan je rol als stomaverpleegkundige?
Om een bijdrage te leveren aan een betere kwaliteit van leven van een stomadrager mede dankzij onze producten. Elke stomadrager is specifiek en uniek. Het zoeken naar een ideale oplossing is mijn drijfveer. Ook als dat niet met onze eakin producten lukt. Het is allemaal afhankelijk van de persoon, de huidconditie, lifestyle etc. Maar gelukkig kan ik veel mensen helpen met onze producten.

 

Wat betekent het voor jou om verpleegkundige te zijn?
Zorgdragen voor andere mensen en hen helpen om een goede kwaliteit van leven te hebben.