Verzorger zijn en niet vergeten ook voor uzelf te zorgen

Geplaatst op

De zorg voor een naaste met een stoma is dankbaar maar leidt ongetwijfeld ook tot enige stress. Het is essentieel dat u ook goed voor uzelf zorgt. Als u lichamelijk en mentaal fit bent, zal dat u beiden helpen.

Als u het gevoel hebt dat u moeite heeft om hiermee om te gaan, kunnen enkele van deze tips voor zelfzorg nuttig zijn:

 • Eet een uitgebalanceerd dieet en drink voldoende water.
 • Beweeg regelmatig door korte wandelingen te maken.
 • Probeer een goede nachtrust te krijgen door cafeïne te vermijden, schermtijd te beperken of een warm bad nemen voor het slapen gaan.
 • Probeer niet te veel in één dag te stoppen en plan ontspanning zoals lezen, uw favoriete tv-programma luister naar muziek.
 • Het is goed om te praten, dus bel vooral een vriend of familielid voor een praatje.
 • Wees niet bang om familie en vrienden om hulp te vragen.

Vergeet niet: u bent niet alleen als u zich zorgen maakt of u overweldigd voelt. Praten met de stomaverpleegkundige van uw naaste kan een nuttige eerste stap zijn voor praktische oplossingen. Of zoek contact met mensen in een soortgelijke situatie, sluit u aan bij een lotgenotengroep, of win online advies en tips in.

Om u zo veel mogelijk te ondersteunen, hebben ween brochure samengesteld die gericht is aan zorgverleners, voor vrienden en familie die voor stomadragers zorgen. Het is erop gericht om u te helpen inzicht te krijgen in wat er tijdens en na een stoma-operatie gebeurt en om u praktische tips te geven over hoe u uw dierbare kunt helpen. U kunt de brochure hier downloaden.

Als u zich zorgen maakt over de verzorgingsroutine van uw stoma, laat dit dan altijd aan uw stomaverpleegkundige weten. Anders staat ons zorgteam klaar om u te helpen.

Waar u op moet letten als u voor iemand met een stoma zorgt

Geplaatst op

Het kan soms een uitdaging zijn om voor iemand die een stoma heeft te zorgen. Er zijn een paar dingen waar u op moet letten om te zorgen dat u een goede stomaroutine aanhoudt voor de persoon waarvoor u zorgt. Hier volgen een aantal tips die u kunnen helpen met deze situatie om te gaan.

De huid rondom een stoma wordt peristomale huid genoemd en het is belangrijk om het droog en gezond te houden. Door een lekkend zakje komt output in contact met de huid, wat leidt tot pijnlijke huid, irritatie en huidbeschadiging.

Het verzorgen van de peristomale huid is waarschijnlijk het meest belangrijk:
 • Reinig en droog de huid rondom de stoma met warm water en droge doekjes bij elke materiaalwissel.
 • Breng stomamateriaal altijd aan op een droge huid, vrij van vettige crèmes.
 • Verwijder de huidplak voorzichtig van boven naar beneden. U kunt lijmrestverwijderaar gebruiken om het zakje voorzichtig te verwijderen.
 • Let goed op de huid rondom de stoma! Die moet er hetzelfde uitzien als de rest van de omliggende huid. Neem contact op met de stomaverpleegkundige als u iets afwijkends ziet of klachten hoort over jeuk of pijn.
 • Huidverzorging begint al met een gezond, uitgebalanceerd en voedzaam dieet vol belangrijke vitaminen en mineralen. Door voldoende te drinken kan ook voorkomen dat de huid.
Wat u moet doen om lekkages te vermijden:
 • Zorg dat de huidplak goed aansluit rondom de stoma! Niet te los maar ook niet te strak. Meet de stoma regelmatig. Vooral de eerste 3 maanden na de operatie; aangezien de stoma gedurende deze tijd zal veranderen. De stomaverpleegkundige zal u laten zien hoe u het zakje op de perfecte maat kunt knippen. Voorgestanste maten zijn verkrijgbaar en geschikt wanneer de stoma eenmaal een vaste maat heeft aangenomen.
 • Druk uw vinger rond de binnen- en buitenand van de huidplak om zeker te weten dat het goed bevestigd zit. Het kan ook helpen om uw handen een paar seconden op de huidplak te plaatsen.
 • Leeg het zakje regelmatig: een vol zakje kan aan de huidplak trekken en daardoor kan er output naar buiten sijpelen.

Om u zo veel mogelijk te ondersteunen, hebben ween brochure samengesteld die gericht is aan zorgverleners, voor vrienden en familie die voor stomadragers zorgen. Het is erop gericht om u te helpen inzicht te krijgen in wat er tijdens en na een stoma-operatie gebeurt en om u praktische tips te geven over hoe u uw dierbare kunt helpen. U kunt de brochure hier downloaden.

Als u zich zorgen maakt over de verzorgingsroutine van uw stoma, laat dit dan altijd aan uw stomaverpleegkundige weten. Anders staat ons zorgteam klaar om u te helpen.

Verzorging van stomadragers met een cognitieve beperking

Geplaatst op

Wanneer u voor iemand zorgt die naast een stoma ook een cognitieve beperking heeft, zult u een belangrijke rol spelen bij het onderhouden van de stomaroutine. Dit kan lastig lijken maar met de juiste begeleiding zal u een manier vinden die voor u beiden werkt.

Een goede voorbereiding is het halve werk! Was uw handen met warm water en zeep en zorg dat u alle materialen bij de hand heeft voordat u een stomazakje gaat vervangen. Als uw naaste kan helpen, laat dan handschoenen dragen voor het geval dat er contact komt met output.

Deze praktische tips zouden het verwisselen van een zakje veel eenvoudiger moeten maken:

 • Indien uw naaste in staat is om te helpen bij een materiaalwissel; geef dan korte en duidelijke instructies, die u verschillende keren herhaalt.
 • Het tonen van een simpel stappenplan of visuele handleiding kan helpen.
 • Leg voorafgaand aan elke stap uit wat u gaat doen.
 • Breng de routine samen tot stand en betrek uw naaste actief. Vraag bijvoorbeeld om materialen aan te geven of vast te houden.
 • Voer de stomazorgroutine telkens op dezelfde plek uit (indien mogelijk).
 • Indien uw naaste onrustig is tijdens de materiaalwissel, stimuleer dan om een andere taak uit te voeren. Zoals het kammen van hun haar, om hen af te leiden.
 • Probeer eens voor een spiegel te staan, zodat uw naaste kan zien wat u doet.
 • Stop bovenkleding in het ondergoed. Dit geldt als extra veiligheid en kan preventief werken tegen ongewenst losmaken van het zakje.
 • Als u ziet dat uw naaste het zakje aanraakt, kan dit betekenen dat het vol is en moet worden geleegd of verwisseld.
 • Als uw naaste ’s nachts wakker wordt, is de kans groot dat het stomazakje moet worden geleegd. Controleer altijd het zakje om ongelukjes te voorkomen.

Om u zo veel mogelijk te ondersteunen, hebben ween brochure samengesteld die gericht is aan zorgverleners, voor vrienden en familie die voor stomadragers zorgen. Het is erop gericht om u te helpen inzicht te krijgen in wat er tijdens en na een stoma-operatie gebeurt en om u praktische tips te geven over hoe u uw dierbare kunt helpen. U kunt de brochure hier downloaden.

Als u zich zorgen maakt over de verzorgingsroutine van uw stoma, laat dit dan altijd aan uw stomaverpleegkundige weten. Anders staat ons zorgteam klaar om u te helpen.

Sanne’s blog

Geplaatst op

Heel spannend, uitdagend en super leuk dat ik ambassadeur voor Eakin mag zijn. Het stoma materiaal wat ik nu 7 jaar gebruik, is voor mij de oplossing om zo comfortabel mogelijk te leven met een stoma.

Zeven jaar geleden voelde het voorstellen als….”ik heb een stoma en ik ben Sanne”. Gelukkig kan ik me nu voorstellen als…. “ik ben Sanne en o ja…… ik heb ook nog een stoma. Ik ben 56 jaar en woon met mijn partner en mijn twee hondjes in Veghel, en ben moeder van twee zonen. Naast mijn stoma ben ik chronisch ziek…wat zeker invloed heeft op de stoma.

Gelukkig heb ik hobby’s; mandala tekenen, legpuzzels maken, wandelen, haken, tuinieren, zwemmen en reizen.

Wil je me nog beter leren kennen, kijk dan het filmpje dat ik samen met Eakin heb gemaakt over mijn leven als stoma drager.

De reden dat ik ileo stoma heb, is onbehandelbare obstipatie. Na meer dan 20 jaar tobben, artsen bezoeken, liters laxeermiddelen, diëten, onderzoeken, buikpijn, overloop diarree werd ik door gestuurd naar het UMC Maastricht. Na gesprekken met de professor en de stoma verpleegkundige hebben we besloten om een ileo stoma te laten plaatsen. Wat een heftige en moeilijke beslissing was. Mijn obstipatie probleem was opgelost.maar: Het leven met een stoma was veel complexer dan dat ik had verwacht. Er volgde maanden van lekkages, high output, kapotte huid, en een zoektocht naar comfortabel materiaal. Onzekerheid over geurtjes, wat vind mijn partner van de stoma, kleding, ondergoed en het legen van je zakje buitenshuis.

Na een lange zoektocht kwam ik uit bij de stoma producten van Eakin. De convex huidplak in combinatie met de pastaring was voor mij de oplossing. Doordat ik weer vertrouwen kreeg in het stoma materiaal ging ik mijn leven weer opbouwen. Het is echt niet zo, dat ik nu geen lekkages of kapotte huid of high output meer heb. Stress, ander eet/drink patroon, vakantie en andere ongemakken.. mijn dunne darm reageert daar heftig op. Het kost tijd om je stoma te accepteren, te verzorgen, maar na 7 jaar is het een onderdeel van mijn leven geworden.

Wat ik vooral de afgelopen jaren heb geleerd is om naar oplossingen te blijven zoeken totdat ik me daar comfortabel en veilig bij voel om van het leven te kunnen genieten.

In mijn volgende blog vertel ik jullie graag meer over mijn dagelijkse leven en strubbelingen met mijn stoma. Ik hoop door hierover open te zijn de taboes over de stoma wat te doorbreken.

Tot de volgende blog,
Sanne

Kerst met een stoma

Geplaatst op

De feestelijke Kerstperiode is weer aanstaande. Voor stomadragers betekent dit vaak extra aandacht en overwegingen om rekening mee te houden. Laten we ontdekken hoe u zorgeloos kunt genieten van de feestdagen met behoud van optimale stomaverzorging.

Stomamateriaal

Zorg voor een ruime voorraad van uw vertrouwde stomaproducten zodat u comfortabel en vol zelfvertrouwen van de feestdagen kunt genieten.

eakin® seals geven u extra vertrouwen dankzij de ongeëvenaarde vormbaarheid naar uw lichaam. Dans op uw favoriete muziek, doe mee aan een sneeuwbalgevecht of geniet van een gezellige avond bij de open haard. Deze pastaringen bieden u een veilige pasvorm zodat u kunt genieten van de gezelligheid.

Eten en drinken

Denk aan de mogelijke invloed van voedselproducten op uw stoma en maak weloverwogen keuzes om de gezondheid van uw darmen te ondersteunen. Hydratatie is extra belangrijk als u alcohol drinkt. Houd een flesje water bij de hand en zorg dat u voldoende (water) blijft drinken.

Sociale aangelegenheden

Vind de momenten om u te laden, oefen diepe ademhaling en geniet van het gezelschap van dierbaren. Als u ongemak ervaart of zorgen heeft over uw stoma, neem dan even een moment voor uzelf en doe er gelijk iets aan. Als u op bezoek gaat bij familie en vrienden is raadzaam om u voor te bereiden en te weten waar de badkamer is en je benodigdheden bij de hand te houden.

Reizen met Kerst

Bestel uw materialen tijdig. Denk aan uw stomapaspoort en een goede paklijst zodat u zeker bent dat u alles bij u heeft. Als u gaat skiën, is een steunbandage aan te raden voor extra bescherming van uw stoma.

Kerst is een tijd van vreugde, liefde en samenzijn. Met een goede voorbereiding, voldoende stomamateriaal en de juiste ondersteunende producten, kunt u optimaal genieten en blijvende herinneringen maken zonder in te boeten op uw comfort.
We wensen u een fantastische en zorgeloze Kerst toe!

Aanbevolen product

Blijf op de hoogte

Registreer u nu.

Verstopping van uw stoma door overmatig eten tijdens de feestdagen

Geplaatst op

De feestdagen zijn een tijd van lekker eten. Hoewel de feestelijke maaltijden heerlijk zijn, moeten stomadragers rekening houden met mogelijke verstoppingen. Voor stomadragers kan de overdaad aan vullende, hartige voedselproducten uitdagingen met zich meebrengen.

Kerstdiners zijn vaak rijk aan vezels en kunnen bijdragen aan dikkere output en een hoger risico op verstoppingen. Hoewel vezels essentieel zijn voor de algemene gezondheid, is het voor stomadragers van cruciaal belang om gebalanceerd te eten om je stoma effectief te laten blijven werken.

We hebben een lijst met onze beste tips samengesteld om verstoppingen tijdens de feestdagen te voorkomen:

 • Kies voor gekookte en gepelde groenten en fruit. De schil draagt meestal bij aan stomaverstoppingen.
 • Wees bewust van de voedselproducten die bij u vaker tot verstoppingen leiden en matig inname. Natuurlijk is iedereen anders: alleen u kent uw stoma het beste.
 • Goed kauwen is een andere simpele maar effectieve manier om verstoppingen te voorkomen. Neem de tijd om uw voedsel goed te proeven. Dit kan helpen bij de spijsvertering en de kans op problemen in de stoma verminderen.
 • Blijf goed drinken gedurende alle feestelijkheden. Voldoende vochtinname kan helpen om de juiste consistentie van stoma-output te behouden, waardoor het risico op verstopping minder wordt.

Mocht u toch last krijgen van een stomaverstopping tijdens Kerst, dan volgen hier een paar suggesties over hoe u die verstopping kunt verhelpen:

 • Drink meer water om de verstopping weg te spoelen.
 • Neem een lekker warm bad om het ongemak te verminderen.
 • Probeer uw maagspieren te manipuleren om zo je darmen te helpen stimuleren.
 • Neem contact op met uw stomaverpleegkundige als de symptomen erger worden of langer dan 12 uur duren.

Bel uw huisarts als de pijn ernstig wordt of bij uitdroging. Neem geen laxeermiddelen of andere medicatie zonder eerst uw huisarts te hebben gesproken. Breng niets in uw stoma in, tenzij geadviseerd door zorgprofessionals.

Eet of drink niet als u moet braken of geen output heeft. Wacht niet te lang met het bellen van een huisarts, als u het gevoel heeft dat er iets niet klopt.

Door u bewust te zijn van dieetkeuzes en een goede stomaroutine aan te houden, kunt u van de feestdagen genieten met behoud van uw darmgezondheid.

Blijf op de hoogte

Registreer u nu.

”Ballooning” tijdens de feestdagen

Geplaatst op

Kerst nadert snel en daarmee breekt een periode van veel gezelligheid aan. Maar voor stomadragers kan het ook een periode zijn met een extra uitdaging, dat bekend staat als ”ballooning”. Dit is een ongemak wanneer gas zich ophoopt in het stomazakje. Gelukkig is hier eenvoudig mee om te gaan.

Ballooning treedt op, als er gasvorming ontstaat in het stomazakje, waardoor deze wordt opgeblazen. Dit is een veelvoorkomend probleem onder stomadragers. De heerlijke gerechten tijdens de feestdagen kunnen helaas ook bijdragen aan hogere gasproductie. Het goede nieuws is dat u iets kunt doen om ballooning te verminderen en met een gerust gevoel van de feestelijkheden te genieten.

Overweeg aanpassingen in uw dieet om ballooning te verminderen. Onderzoek welke voedselproducten leiden tot gasvorming, zoals frisdrank of groenten zoals kool of spruitjes. Hoewel het niet nodig is om deze geheel uit uw dieet te laten, kan een gematigde inname van deze producten helpen om de productie van gas te beheersen.

Ballooning kan ook worden voorkomen door regelmatig legen van uw zakje en optimale verzorging van uw stoma. Door een stabiele routine aan te houden, kunt u regelmatig gasvorming uit het zakje laten ontsnappen en ervoor zorgen dat uw stomazakje comfortabel en discreet blijft.

Met eakin dot® 2-delig kunt u op een discrete manier het stomazakje gedeeltelijk ontkoppelen om opgebouwde gassen vrij te laten en daarna het zakje weer terug te plaatsen met een simpele klik. Dit kan handig zijn tijdens de feestdagen. U vervangt alleen uw zakje en kunt de huidplaat laten zitten.

Laat de kans op ballooning uw feestvreugde niet bederven tijdens de feestdagen. Met bewuste dieetkeuzes en goede zelfzorg geniet u van de feestdagen.

Blijf op de hoogte

Registreer u nu.

Uw mentale welzijn na Kerst

Geplaatst op

De feestdagen kunnen zowel gezellig als veeleisend zijn.  Voor stomadragers is het essentieel om prioriteit te geven aan mentaal welzijn, vooral in de periode na Kerst. In januari kunt u een mix aan gevoelens ervaren. Uiteenlopend van het nagenieten van de feestelijke decembermaand tot eventuele vooruitzichten voor het komende jaar waar u zich wellicht zorgen over maakt.

Het is heel gebruikelijk dat u verschillende emoties ervaart na de feestdagen. Het nagenieten van de tijd met dierbaren of de vermoeidheid van alle sociale activiteiten. Neem tijd voor uzelf om deze gevoelens te erkennen en te verwerken.

Zorg dat u na Kerst ook tijd reserveert voor uzelf en activiteiten onderneemt die rust en ontspanning brengen. Lees een boek, geniet van een warm bad of probeer mindfulness; deze momenten zijn van vitaal belang voor mentaal welzijn. We hebben een lijstje van aanbevelingen gemaakt voor activiteiten die de januari-blues verminderen:

Plan nieuwe avonturen

  • Zoek naar korte uitjes of vakanties, verheug uzelf op toekomstplannen

Activiteiten buitenshuis

  • Doorbreek het binnenzitten met korte wandelingetjes buiten. Slechts 10-15 minuten aan frisse lucht kan uw stemming positief beinvloeden.

Realistische doelen

  • Voorkom onrealistische voornemens voor het nieuwe jaar en zet realistische doelstellingen.

Creatieve afleidingen

  • Onderneem creatieve activiteiten als afleiding bij depressieve gevoelens.
   Start met 5 minuten maar kijk of dit een afleiding voor u biedt.

Uitgebalanceerd dieet

  • Kies voor een uitgebalanceerd dieet. Matig suiker- en koolhydraatrijk voedsel en verminder uw inname van alcohol en caffeïne zodat u beter slaapt.

Daglicht

  • Zorg dat u voldoende daglicht krijgt; zelfs als u binnen blijft.
   Maak kleine wandelingetjes in de buitenlucht om u op te peppen.

Aanvaard de ”mindere dagen”

  • Accepteer de momenten dat u minder goed in uw vel zit. Erken de gevoelens maar blijf hier niet in hangen. Soms helpt het om iets gemakkelijks aan te trekken, een warm drankje te nemen of een paar afleveringen van uw favoriete tv-serie te kijken.

Producten

  • De ‘januari blues’ zijn herkenbaar voor iedereen. Zorg er voor dat u zich geen zorgen hoeft te maken over lekkages en gebruik een eakin® pastaring!
  • eakin® pastaringen zijn ongeëvenaard in absorptie1 en vormbaarheid2. Beschermen uw huid tegen output, vormen perfect naar uw lichaam en stomavorm en bieden u een veilige pasvorm en bescherming tegen lekkages.

Vergeet niet dat het voorrang geven van uw mentale gezondheid een continu proces is. Door gevoelens te erkennen en ermee om te gaan, zet u aanzienlijke stappen naar een positieve ervaring na de feestdagen.

1. McGroggan G, Haughey S and McDowell K (2018) An absorbent, enzyme-inhibiting seal reduces peristomal skin complications. Gastrointestinal Nursing 16:1 42-4
2. T.G. Eakin Laboratory Testing Summary report, ostomy seals 2023 (Data on file) EA-005683-ST

Aanbevolen product

Blijf op de hoogte

Registreer u nu.

Het belang van de juiste voedingskeuzes voor stomadragers tijdens Kerst

Geplaatst op

De winter is een magische tijd vol feestelijkheden , overheerlijke lekkernijen en stevige maaltijden. Maar voor stomadragers is het maken van de juiste dieetkeuzes van belang om comfortabel en zelfverzekerd van de feestdagen te kunnen genieten.

Ondanks uw colostoma, ileostoma of urostoma, kunt u alsnog genieten van uw favoriete feestgerechten. Belangrijk is te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet. Let tijdens het eten van zoetigheid op en matig inname van suikers en vetten, aangezien ze tot problemen met uw stoma kunnen leiden.

Goed kauwen is ook van essentieel belang, met name voor degenen met een ileostoma of verkorte darm, want dit helpt bij de opname van voedingsstoffen. Kies voor kleinere, frequentere maaltijden in plaats van één lange feestmaaltijd, om gasvorming en ongemak te voorkomen.

Het is net zo belangrijk om goed te blijven drinken, vooral tijdens de feestdagen! Uitdroging kan dikkere output tot gevolg hebben. Vergeet niet voldoende water te drinken terwijl u van de feestelijkheden geniet, om uw lichaam gehydrateerd te houden en uw stoma soepel te laten blijven werken.

Als uw output verandert, kunt u het gebruik van producten zoals eakin PerformTM of eakin Cohesive® seals overwegen. Te dunne output of teveel ruimte tussen uw huid en huidplak kunnen het risico op lekkage vergroten. Het is belangrijk om dit te voorkomen voor een zorgeloze Kerst.

Uw stoma mag u niet beperken tijdens de feestdagen.  Door rekening te houden met uw stoma en de juiste producten te kizen, kunt u genieten van een zorgeloze Kerst.

Blijf op de hoogte

Registreer u nu.

Mijn stoma, mijn manier: Uw stomavorm of -maat verandert

Geplaatst op

Het vinden van producten passend bij de Shape of You

Uw buik verandert gedurende de dag en zal het ene moment platter zijn dan het andere. Ook uw stoma verandert vrij regelmatig van vorm en maat.

Kort na uw operatie, zult u merken dat uw stoma gezwollen of iets groter is. Dat is echter volkomen normaal. In de eerste 6-8 weken na uw operatie, zult u ervaren dat uw stomavorm verandert en kleiner wordt naarmate de zwelling afneemt. Uiteindelijk zal uw stoma een normale vorm aannemen. Stoma’s kunnen in maat variëren van 15 mm tot wel 100 mm. Maar dit normaliseert meestal tot 30 – 40 mm afhankelijk van het type stoma. Urostoma’s zijn vaak het dunst en colo- of ileostoma’s wat dikker.

Wees niet verrast als uw stoma na de eerste paar weken op sommige dagen wat dikker aanvoelt, of meer uitsteekt dan anders. Het is eigenlijk vergelijkbaar met een buik die af en toe wat opgeblazen kan zijn. Dat een stoma van vorm en maat verandert, is volledig normaal! Dit heeft te maken met de ontlasting die er doorheen komt en wordt ook veroorzaakt door beweging. Ga eens staan en zitten en kijk hoe uw buik en stoma veranderen. Ook gewichtstoename of- verlies, zwangerschap, hernia’s of als uw stoma een prolaps heeft, kunnen er toe leiden dat de vorm van uw stoma verandert.

Het is belangrijk dat u producten vindt, die bij uw unieke ‘Shape of You’ passen!
Een te grote startopening van uw huidplaat stelt uw huid bloot aan output met risico op huidbeschadiging. Een te kleine opening daarentegen kan problemen geven voor een goede hechting en te strak rond uw stoma zitten.

Ons eerste advies: meet regelmatig uw stoma, zodat uw (knip)maat zo nauwkeurig mogelijk is. Het kan lastig zijn om een nauwkeurig of consistent sjabloon te maken als uw stoma vaak verandert .

In dat geval kunt u een pastaring gebruiken die flexibel is en aanpasbaar is aan uw specifieke vorm en situatie. Eventuele onnauwkeurigheden in de (knip)maat worden door de pastaring opgevuld die onder de huidplaat is aangebracht.

Uit klinische tests is bewezen dat eakin Cohesive® seals en eakin freeseal® het meest vormbaar zijn van alle geteste pastaringen. U kunt er dus op vertrouwen dat het zich ook aanpast aan uw eigen unieke ‘Shape of You’.

Wilt u een proefpakket ontvangen of meer informatie? Klik dan hier!

Maakt u zich zorgen over uw dagelijkse routine of uw stoma?
Neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige of de specialisten van eakin.