Lekkages | Veelvoorkomende problemen en oplossingen voor stomadragers | eakin®
menuShadow

Lekkages

Het is niet ongebruikelijk dat u problemen heeft gedurende uw leven met een stoma. Zeker in het begin komt dit vaak voor maar maakt u zich niet ongerust. Gelukkig zijn de meeste problemen met slechts een kleine aanpassing op te lossen en te verzorgen. Selecteer onderstaand het probleem dat u ervaart en zie welke oplossingen er beschikbaar zijn.

Huidplooien en holtes

De huid rondom uw stoma kan ongelijk zijn door huidplooien, littekens of holtes. Dit kan mede veroorzaakt zijn als u gewicht hebt verloren of juist bent aangekomen.

Stomaligging niet ideaal

Als u een spoedoperatie heeft gehad is er vaak vooraf geen plaatsbepaling gedaan waar uw stoma wordt aangebracht. Hierdoor kan de ligging van uw stoma soms verre van ideaal zijn.
Als uw stoma dicht bij littekens, heup of in een huidplooi is geplaatst, heeft u een hoger risico op lekkages.

Hernia

De term parastomale hernia wordt gebruikt om een bult of zwelling op en rondom uw stoma te beschrijven waardoor u mogelijk problemen ervaart met het aanbrengen van stomazakjes. Door de hernia kan uw stomamaat of -vorm veranderen wat kan leiden tot lekkage. Klik hier voor aanbevelingen bij de verzorging van een hernia.

Vloeibare output

Vloeibare ontlasting leidt vaker tot lekkage of wisseling van uw stomazakje dan u zou willen. Sommige veding kan u helpen om uw ontlasting in te dikken of te vertragen. Marshmallows, snoepjes of rijpe bananen kunnen al helpen. Klik hier voor tips die helpen bij vloeibare ontlasting.

Kies het juiste stomazakje

Soms is het eerste zakje dat u kiest of wordt aangeraden niet de meest ideale oplossing op de langere termijn. Als u lichaamsvorm verandert, gewicht verliest of actiever wordt kan het zijn dat u een ander stomazakje en/of huidplak wilt proberen om uw dagelijkse leven verder op te pakken. Klik hier voor stomazakjes en systemen die u wellicht voor u het verschil maken.

Meet uw stoma

Uw stoma verandert van vorm en maat in de eerste 6 tot 8 weken na uw operatie. Deze tips helpen de huid rond uw stoma beschermen.

Zoekt u naar

hulp & advies?

Zoekt u naar hulp & advies?

We hebben een aantal artikelen opgesteld die behulpzaam kunnen zijn voor nieuwe stomadragers. Ze bieden hulp en ondersteuning in situaties die u mee kunt maken. Bijvoorbeeld uw voorbereiding op de operatie, aanbrengen van stomazakjes, voedingstips en lifestyle thema’s.

front_1 front_2
mid_1
back_1 back_2