”Ballooning” tijdens de feestdagen

Kerst nadert snel en daarmee breekt een periode van veel gezelligheid aan. Maar voor stomadragers kan het ook een periode zijn met een extra uitdaging, dat bekend staat als ”ballooning”. Dit is een ongemak wanneer gas zich ophoopt in het stomazakje. Gelukkig is hier eenvoudig mee om te gaan.

Ballooning treedt op, als er gasvorming ontstaat in het stomazakje, waardoor deze wordt opgeblazen. Dit is een veelvoorkomend probleem onder stomadragers. De heerlijke gerechten tijdens de feestdagen kunnen helaas ook bijdragen aan hogere gasproductie. Het goede nieuws is dat u iets kunt doen om ballooning te verminderen en met een gerust gevoel van de feestelijkheden te genieten.

Overweeg aanpassingen in uw dieet om ballooning te verminderen. Onderzoek welke voedselproducten leiden tot gasvorming, zoals frisdrank of groenten zoals kool of spruitjes. Hoewel het niet nodig is om deze geheel uit uw dieet te laten, kan een gematigde inname van deze producten helpen om de productie van gas te beheersen.

Ballooning kan ook worden voorkomen door regelmatig legen van uw zakje en optimale verzorging van uw stoma. Door een stabiele routine aan te houden, kunt u regelmatig gasvorming uit het zakje laten ontsnappen en ervoor zorgen dat uw stomazakje comfortabel en discreet blijft.

Met eakin dot® 2-delig kunt u op een discrete manier het stomazakje gedeeltelijk ontkoppelen om opgebouwde gassen vrij te laten en daarna het zakje weer terug te plaatsen met een simpele klik. Dit kan handig zijn tijdens de feestdagen. U vervangt alleen uw zakje en kunt de huidplaat laten zitten.

Laat de kans op ballooning uw feestvreugde niet bederven tijdens de feestdagen. Met bewuste dieetkeuzes en goede zelfzorg geniet u van de feestdagen.

Blijf op de hoogte

Registreer u nu.