Waar u op moet letten als u voor iemand met een stoma zorgt

Het kan soms een uitdaging zijn om voor iemand die een stoma heeft te zorgen. Er zijn een paar dingen waar u op moet letten om te zorgen dat u een goede stomaroutine aanhoudt voor de persoon waarvoor u zorgt. Hier volgen een aantal tips die u kunnen helpen met deze situatie om te gaan.

De huid rondom een stoma wordt peristomale huid genoemd en het is belangrijk om het droog en gezond te houden. Door een lekkend zakje komt output in contact met de huid, wat leidt tot pijnlijke huid, irritatie en huidbeschadiging.

Het verzorgen van de peristomale huid is waarschijnlijk het meest belangrijk:
  • Reinig en droog de huid rondom de stoma met warm water en droge doekjes bij elke materiaalwissel.
  • Breng stomamateriaal altijd aan op een droge huid, vrij van vettige crèmes.
  • Verwijder de huidplak voorzichtig van boven naar beneden. U kunt lijmrestverwijderaar gebruiken om het zakje voorzichtig te verwijderen.
  • Let goed op de huid rondom de stoma! Die moet er hetzelfde uitzien als de rest van de omliggende huid. Neem contact op met de stomaverpleegkundige als u iets afwijkends ziet of klachten hoort over jeuk of pijn.
  • Huidverzorging begint al met een gezond, uitgebalanceerd en voedzaam dieet vol belangrijke vitaminen en mineralen. Door voldoende te drinken kan ook voorkomen dat de huid.
Wat u moet doen om lekkages te vermijden:
  • Zorg dat de huidplak goed aansluit rondom de stoma! Niet te los maar ook niet te strak. Meet de stoma regelmatig. Vooral de eerste 3 maanden na de operatie; aangezien de stoma gedurende deze tijd zal veranderen. De stomaverpleegkundige zal u laten zien hoe u het zakje op de perfecte maat kunt knippen. Voorgestanste maten zijn verkrijgbaar en geschikt wanneer de stoma eenmaal een vaste maat heeft aangenomen.
  • Druk uw vinger rond de binnen- en buitenand van de huidplak om zeker te weten dat het goed bevestigd zit. Het kan ook helpen om uw handen een paar seconden op de huidplak te plaatsen.
  • Leeg het zakje regelmatig: een vol zakje kan aan de huidplak trekken en daardoor kan er output naar buiten sijpelen.

Om u zo veel mogelijk te ondersteunen, hebben ween brochure samengesteld die gericht is aan zorgverleners, voor vrienden en familie die voor stomadragers zorgen. Het is erop gericht om u te helpen inzicht te krijgen in wat er tijdens en na een stoma-operatie gebeurt en om u praktische tips te geven over hoe u uw dierbare kunt helpen. U kunt de brochure hier downloaden.

Als u zich zorgen maakt over de verzorgingsroutine van uw stoma, laat dit dan altijd aan uw stomaverpleegkundige weten. Anders staat ons zorgteam klaar om u te helpen.