Verzorger zijn en niet vergeten ook voor uzelf te zorgen

De zorg voor een naaste met een stoma is dankbaar maar leidt ongetwijfeld ook tot enige stress. Het is essentieel dat u ook goed voor uzelf zorgt. Als u lichamelijk en mentaal fit bent, zal dat u beiden helpen.

Als u het gevoel hebt dat u moeite heeft om hiermee om te gaan, kunnen enkele van deze tips voor zelfzorg nuttig zijn:

  • Eet een uitgebalanceerd dieet en drink voldoende water.
  • Beweeg regelmatig door korte wandelingen te maken.
  • Probeer een goede nachtrust te krijgen door cafeïne te vermijden, schermtijd te beperken of een warm bad nemen voor het slapen gaan.
  • Probeer niet te veel in één dag te stoppen en plan ontspanning zoals lezen, uw favoriete tv-programma luister naar muziek.
  • Het is goed om te praten, dus bel vooral een vriend of familielid voor een praatje.
  • Wees niet bang om familie en vrienden om hulp te vragen.

Vergeet niet: u bent niet alleen als u zich zorgen maakt of u overweldigd voelt. Praten met de stomaverpleegkundige van uw naaste kan een nuttige eerste stap zijn voor praktische oplossingen. Of zoek contact met mensen in een soortgelijke situatie, sluit u aan bij een lotgenotengroep, of win online advies en tips in.

Om u zo veel mogelijk te ondersteunen, hebben ween brochure samengesteld die gericht is aan zorgverleners, voor vrienden en familie die voor stomadragers zorgen. Het is erop gericht om u te helpen inzicht te krijgen in wat er tijdens en na een stoma-operatie gebeurt en om u praktische tips te geven over hoe u uw dierbare kunt helpen. U kunt de brochure hier downloaden.

Als u zich zorgen maakt over de verzorgingsroutine van uw stoma, laat dit dan altijd aan uw stomaverpleegkundige weten. Anders staat ons zorgteam klaar om u te helpen.