Verstopping van uw stoma door overmatig eten tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn een tijd van lekker eten. Hoewel de feestelijke maaltijden heerlijk zijn, moeten stomadragers rekening houden met mogelijke verstoppingen. Voor stomadragers kan de overdaad aan vullende, hartige voedselproducten uitdagingen met zich meebrengen.

Kerstdiners zijn vaak rijk aan vezels en kunnen bijdragen aan dikkere output en een hoger risico op verstoppingen. Hoewel vezels essentieel zijn voor de algemene gezondheid, is het voor stomadragers van cruciaal belang om gebalanceerd te eten om je stoma effectief te laten blijven werken.

We hebben een lijst met onze beste tips samengesteld om verstoppingen tijdens de feestdagen te voorkomen:

  • Kies voor gekookte en gepelde groenten en fruit. De schil draagt meestal bij aan stomaverstoppingen.
  • Wees bewust van de voedselproducten die bij u vaker tot verstoppingen leiden en matig inname. Natuurlijk is iedereen anders: alleen u kent uw stoma het beste.
  • Goed kauwen is een andere simpele maar effectieve manier om verstoppingen te voorkomen. Neem de tijd om uw voedsel goed te proeven. Dit kan helpen bij de spijsvertering en de kans op problemen in de stoma verminderen.
  • Blijf goed drinken gedurende alle feestelijkheden. Voldoende vochtinname kan helpen om de juiste consistentie van stoma-output te behouden, waardoor het risico op verstopping minder wordt.

Mocht u toch last krijgen van een stomaverstopping tijdens Kerst, dan volgen hier een paar suggesties over hoe u die verstopping kunt verhelpen:

  • Drink meer water om de verstopping weg te spoelen.
  • Neem een lekker warm bad om het ongemak te verminderen.
  • Probeer uw maagspieren te manipuleren om zo je darmen te helpen stimuleren.
  • Neem contact op met uw stomaverpleegkundige als de symptomen erger worden of langer dan 12 uur duren.

Bel uw huisarts als de pijn ernstig wordt of bij uitdroging. Neem geen laxeermiddelen of andere medicatie zonder eerst uw huisarts te hebben gesproken. Breng niets in uw stoma in, tenzij geadviseerd door zorgprofessionals.

Eet of drink niet als u moet braken of geen output heeft. Wacht niet te lang met het bellen van een huisarts, als u het gevoel heeft dat er iets niet klopt.

Door u bewust te zijn van dieetkeuzes en een goede stomaroutine aan te houden, kunt u van de feestdagen genieten met behoud van uw darmgezondheid.

Blijf op de hoogte

Registreer u nu.