Nog altijd vooruitstrevend

Tom Eakin, oprichter van de Eakin Healthcare Group, behoorde op 22 juni 2019 tot de eersten die een fellowship mocht ontvangen van de School of Pharmacy aan de Queens Universiteit te Belfast. Het Fellowship Programma erkent personen die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan farmacie en farmaceutische wetenschap in het bijzonder.

Tom startte in 1958 als apotheker. Hij koos voor het beroep omdat het -in zijn eigen woorden- praktisch en hands-on was. Zijn eerste baan was als apotheker voordat hij hoofd-apotheker werd in het Mid-Ulster Ziekenhuis. Hij veroorzaakte nogal wat opschudding op de kraamafdeling na een kleine explosie in de ondergelegen apotheek.

Na belangrijke ervaring opgedaan te hebben in ziekenhuizen en zorginstellingen in Noord-Ierland en Canada verhuisde Tom naar het kleine plaatsje Dundonald. Hij opende zijn eigen apotheek in 1960.

Gedreven door zijn interesse in samenstellingen en formuleringen focuste hij zich in de jaren ’70 op problemen onder stomadragers. Dit werk werd extra ingegeven door stomadragers in zijn apotheek en een familielid die ook een stoma kreeg.

Zijn vastberadenheid en focus leidde na vier jaar experimenteren tot de ontwikkeling van een speciale polymere film en barrière-kleeflaag. Het zou het leven van stomadragers wereldwijd veranderen en de start van een internationale organisatie betekenen.
De innovatie van Tom bleek niet alleen een oplossing voor stomadragers. Chirurgen zagen mogelijkheden voor toepassing bij open buikwonden en zo werd Tom gevraagd om te helpen bij een ernstig zieke patient in het Belfast City Ziekenhuis. Dit leidde tot de ontwikkeling van de Eakin Wound Pouch wondzakken.

TG Eakin Limited exporteert tegenwoordig naar 26 landen en blijft zich richten op innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Tom is nog altijd actief betrokken en regelmatig te vinden in de laboratoria om te werken aan nieuwe formuleringen en ontwikkelprojecten.

Hij ondersteunt farmaceutisch onderzoek op de Queens University en stelt jaarlijks de TG Eakin onderscheiding voor onderzoek naar medicinale stoffen ter beschikking. Zo probeert hij een nieuwe generatie briljante farmaceutische studenten te inspireren.