Absorptie en enzymremming voor stoma pastaringen - Eakin
menuShadow

Absorptie en enzymremming

Zorgverleners over de hele wereld hebben onderzocht welke complicaties stomadragers ervaren en hebben gemeld dat de meerderheid van de mensen die met een stoma leven, last heeft van peristomale huidproblemen. Lekkage is nog steeds een veel veelvoorkomend probleem bij stomadragers; 93 % van de stomadragers maakt zich hier nog steeds zorgen over.1

En de bezorgdheid is niet voor niets; uit onderzoek naar de kwaliteit van leven van meer dan 4000 stomadragers blijkt dat 75 % van de deelnemers last had van peristomale huidcomplicaties en 81 % in de afgelopen 6 maanden een lekkage had.2

Lekkage en het resultaat van vochtgerelateerde huidbeschadiging (moisture associated skin damage, MASD) kunnen het dagelijks leven van een stomadrager negatief beïnvloeden. 
Het blijkt ook een psychologische factor omdat de angst dat er lekkages kunnen optreden met peristomale huidschade als gevolg kan leiden tot frustratie. Het beïnvloed het vertrouwen van een stomadrager in hun dagelijks leven.

Welke oplossing kan geboden worden?

Een pastaring absorbeert de stoma output, wat betekent dat het niet in contact komt met de peristomale huid. Het belang van absorptie van pastaringen wordt ondersteund door Voegeli (2012), die de noodzaak van een product besprak om ‘vocht weg te nemen van de huid die risico loopt’ om vochtgerelateerde huidbeschadiging te voorkomen.3

Eenvoudig gezegd maakt absorptie het verschil voor het voorkomen van huidschade en het stoppen van lekkage. Een pastaring die effectief absorbeert, voorkomt dat de output de peristomale huid bereikt en beschermt de huid daarom tegen beschadiging of irritatie.

eakin® heeft in-vitro tests uitgevoerd om de absorptie-eigenschappen van een aantal van de toonaangevende pastaringen te onderzoeken en de resultaten gefilmd; klik op onderstaande video om de resultaten te bekijken.

Daarnaast is aangetoond dat de in de output aanwezige enzymen (elastase en lipase), naast het schadelijke effect van het vochtgehalte van de fecale productie, ook schade aan de peristomale huid veroorzaken. Om die reden is enzymremming een belangrijke factor; een enzymremmende werking van pastaringen betekent een betere bescherming van de peristomale huid.

Bronnen

Bekijk onze video die de verschillen in absorptievermogen van diverse pastaringen laat zien.

Lees hier hoe de absorptie van een pastaring kan helpen om peristomale huidcomplicaties te verminderen, naast andere tastbare klinische voordelen.

Bekijk de onderzoeksresultaten en het belang van absorptie bij de keuze van een pastaring.

Referenties:
1. Voegeli, D., Moisture-associated skin damage: aetiology, prevention and treatment. Br J. Nurs. 2012:21(9):517-520

2. Salvadena G, Cowell J, Skountrianos G, Pittman J, (2020) Lessons Learned About Peristomal Skin Complications. Wound Ostomy Continence Nurs. 2020;47(4):357-363
3. Coloplast Ostomy Forums 2015/16. Ostomy Life Study

Productkeuze

We hebben een ruime keuze aan stomazakjes, pastaringen en accessoires om uw patiënten (post-op en) na ontslag mee te ondersteunen. Als u enkele samples wilt ontvangen, neem dan contact met ons op of vul direct eenvoudig hier het sampleformulier in.

Voor meer informatie over onze producten ontdek ons hele assortiment.