Stoma-scrabble woordenboek | een hulpmiddel bij stoma termen | eakin®
menuShadow
Terugkeer naar een normaal leven

Stoma-scrabble woordenboek

Als u nieuw bent in de wereld van stomazorg kan het zijn dat u niet bent voorbereid op de vele nieuwe woorden en termen die u zult horen.

Om u bekend te maken met de vele termen in stomazorg hebben we een algemeen overzicht gemaakt van systemen, producten en veelvoorkomende problemen die u mogelijk kunt ervaren.

Het begrijpen van stomaproducten

PlakverwijderaarEen handig hulpmiddel om kleeflagen en restjes van uw huid te verwijderen. Beschikbaar in spray en doekjes.
Aanbrengen/Stomazakje/HuiplakEen opvangzakje dat over het stoma wordt gedragen en output opvangt.
Convexiteit (convex producten)Convexiteit is de bolling op een huidplak. Convexiteit wordt gebruikt bij teruggetrokken of verzonken stoma’s om output op te vangen en ter voorkoming van lekkages. Raadpleeg uw stomaverpleegkundige voordat u een convex product wilt gebruiken.
FilterLaat gassen uit het stomazakje ontsnappen en houdt nare geurtjes tegen.
Huidplak/HuidplaatDe huidplak plakt op de huid rondom uw stoma en zorgt dat uw stomazakje blijft zitten.
Stoma gordelGordels die rond de buik sluiten en worden aangesloten op de oogjes van een stomazakje. Te gebruiken voor extra ondersteuning en veiligheid.
Seal/PastaringEen absorberende ring dat lekkage helpt voorkomen. Wordt rond het stoma geplaatst voor aanbrengen van een huidplak.
HuidbeschermerGebruikt ter bescherming van de huid tegen irritatie door agressieve output onder de huidplak en rond het stoma. Helpt hechtkracht van de huidplak vergroten.
Skin barrier pastePasta dat wordt gebruikt om huidplooien, holtes of littekens te vullen op de buik zodat de huidplak beter hecht.
StomamalEen handig middel om de juiste maat van uw stoma te bepalen zodat u de juiste maat stomazakjes kiest.
Eendelig systemStomasysteem waarbij huidplak en stomazakje onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en zijn gecombineerd tot een product.
Tweedelig systemStomasysteem met een losse huidplak en losse zakjes. De zakjes wisselt u vaker dan de huidplak die u kunt laten zitten.
BallooningOntstaat als uw stomazakje zich vult met gasvorming. Ontstaan wanneer het filter is geblokkeerd, verzadigd of indien er geen filter is toegevoegd in het product.
Ontvelde huidEen term om ernstige huidbeschadiging rond het stoma te beschrijven als de huid gebroken en beschadigd is met vocht en bloed.
HerniaEen verzwakking in de spierlaag waardoor organen uitsteken. De parastomale hernia ziet eruit als een bult rond het stoma en kan optreden binnen enkele maanden en zelfs jaren na de operatie. Een hernia kan problemen opleveren bij het aanbrengen van een huidplak.
MaceratieVochtige en ontvelde huid rondom het stoma.
PancakingVeroorzaakt door output die aan de bovenzijde van het stomazakje blijft plakken en niet neerwaarts in het zakje geraakt.
Peristomale huidDe huid direct rondom het stoma.
ProlapsTreedt op als de darm verder door de stoma-opening in de huid uitsteekt dan was voorzien.
DraagtijdDe draagduur die bereikt wordt met een product alvorens deze dient te worden verwisseld. Draagtijd varieert per individu en per type product.

Neem contact op met uw stomaverpleegkundige als u problemen heeft of onzeker bent over uw situatie.